Η θάλασσα και ο ήλιος κρύβουν παγίδες για τους καρδιοπαθείς. Γι’ αυτό οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
H καρδιά δεν αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες της παραλίας αλλά ούτε και τις χαμηλές του θαλασσινού νερού. Γι’ αυτό το λόγο όσοι ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ειδικά στα πρώτα σας μπάνια.
Στην παραλία
Ο ήλιος είναι εχθρός της καρδιάς. Αν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, πρέπει να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις ιδίως τις ώρες που ο ήλιος είναι δυνατός (11 π.μ. – 3 μ.μ.). Το καλύτερο είναι να επισκέπτεστε την παραλία τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή. Όταν κάνει πολλή ζέστη, είναι καλύτερα να παραμένετε σε κλιματιζόμενους χώρους και, αν υπάρχει ανάγκη να μετακινηθείτε, φροντίστε να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο.
Δείξτε προσοχή
Η μεγάλη ζέστη είναι το ίδιο βλαβερή όπως και το πολύ κρύο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξετε σε περίπτωση που έχετε ιστορικό στηθάγχης, εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας οποιασδήποτε αιτιολογίας ή άλλες σπανιότερες καρδιακές παθήσεις.
Στη θάλασσα
Το κολύμπι με την προϋπόθεση ότι σας το έχει επιτρέψει ο γιατρός– είναι ιδανική άσκηση. Ωστόσο είναι απαραίτητο να τηρείτε πάντα κάποιους κανόνες.
-Πριν μπείτε στη θάλασσα κάντε μια μικρή προθέρμανση με ήπιες ασκήσεις χεριών και ποδιών, ένα ελαφρύ τροχάδην ή λίγο περπάτημα επί πέντε λεπτά.
-Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, αποφύγετε το κολύμπι. Η ζέστη αυξάνει τους παλμούς και ανοίγει τα αγγεία του δέρματος προκαλώντας εφίδρωση με αποτέλεσμα να κουράζει την καρδιά. Ιδανική ώρα για κολύμπι είναι είτε νωρίς το πρωί είτε το απόγευμα.
-Αποφύγετε όμως τα κρύα νερά και προτιμήστε να κολυμπήσετε όταν η θάλασσα είναι πιο ζεστή.
-Απαγορεύεται να κολυμπήσετε αν έχετε φάει, έστω και ελαφριά.
Πηγή: myworld.gr