Είναι πολλά αυτά που πρέπει να φροντίσουμε όταν σχεδιάζουμε διακοπές, ή έστω κι ένα μικρό διήμερο μακριά από το σπίτι. Εάν εσείς, ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας αντιμετωπίζει καρδιακή νόσο, παρακάτω θα βρείτε κάποιες χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες, που θα σας διευκολύνουν στα ταξίδια σας.
Μεγάλα ύψη
Όσο ψηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας βρισκόμαστε, τόσο λιγότερο είναι το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερο οξυγόνο θα μεταφερθεί και μέσα στο αίμα σας. Εάν πάσχετε από κάποια καρδιακή ή πνευμονική νόσο, ή έχετε σοβαρή αναιμία, η έλλειψη οξυγόνου στην ατμόσφαιρα μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρή δύσπνοια και συμπτώματα στηθάγχης. Εάν πρόκειται να μείνετε σε υψόμετρο υψηλότερο από 2000 μέτρα (από την επιφάνεια της θάλασσας), είναι σημαντικό να κάνετε πρώτα έναν έλεγχο στην καρδιά σας με τον γιατρό ή τον καρδιολόγο σας, ειδικά στην περίπτωση που πρόσφατα περάσατε καρδιακό επεισόδιο, ή χειρουργείο καρδιάς, ή έχετε στηθάγχη.
Ζεστός καιρός και έκθεση στον ήλιο
Εάν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε κάπου που θα έχει πολλή ζέστη, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε την αφυδάτωση και την θερμοπληξία, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε θερμοπληξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εφίδρωση, ψυχρό κόκκινο δέρμα, ζαλάδα, λιποθυμία, μυϊκές κράμπες, εξάνθημα από τη ζέστη, πρήξιμο (οίδημα) στους αστραγάλους, κοφτή ή γρήγορη αναπνοή, ναυτία και τάση προς έμετο. Η θερμοπληξία μπορεί να εκδηλωθεί απότομα και να οδηγήσει ταχύτατα σε απώλεια των αισθήσεων, κατάσταση πολύ επικίνδυνη και απειλητική για τη ζωή, η οποία χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Συμβουλές για να αποφύγετε τη θερμοπληξία και να απολαύσετε τον ήλιο με ασφάλεια:
- Μείνετε μακριά από τον ήλιο μεταξύ 11 το πρωί και 5 το απόγευμα, και αποφύγετε την σωματική προσπάθεια και κόπωση, τις ώρες αυτές που η θερμοκρασία είναι υψηλή.
- Μείνετε στη σκιά. Φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου, και άνετα χαλαρά ρούχα που δεν σας σφίγγουν.
- Εφαρμόζετε αξιόπιστο αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) το λιγότερο 15, και ανανεώνετε τακτικά.
- Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα.
Ταξίδι με το αεροπλάνο
Έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακή ή κυκλοφορική νόσο, είναι δυνατό να ταξιδέψουν αεροπορικώς με ασφάλεια, χωρίς να κινδυνέψει η υγεία τους. Ωστόσο, θα πρέπει να ενημερωθεί η αεροπορική εταιρία για το πρόβλημα της υγείας σας, σε περίπτωση που θελήσουν να λάβουν επιπλέον προληπτικά μέτρα. Για παράδειγμα, εάν χρειαστείτε βοήθεια στο αεροδρόμιο, κατά τη διάρκεια της πτήσης ή σε περίπτωση που χρειαστείτε οξυγόνο. Πάντοτε θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό ή τον καρδιολόγο σας πριν την πτήση, ιδιαίτερα εάν:
- Είχατε πρόσφατα μία καρδιακή προσβολή, ή κάνατε χειρουργείο καρδιάς.
- Νοσηλευτήκατε πρόσφατα σε νοσοκομείο, εξαιτίας της καρδιάς σας
- Δεν αισθάνεστε καλά και η κατάσταση χειροτερεύει
Υπάρχουν ειδικές συγκεκριμένες οδηγίες για ασθενείς με καρδιακό πρόβλημα ή νόσο κυκλοφορικού – ο καρδιολόγος σας μπορεί να σας χορηγήσει ένα πιστοποιητικό το οποίο ονομάζεται «Καταλληλότητα για πτήσεις» (Fitness to fly). Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες υγείας σχετικά με το ταξίδι σας, είναι απαραίτητο να τις συζητήσετε με τον γιατρό σας.
Ασφάλεια αεροδρομίου
Καρδιακές συσκευές
Εάν έχετε τοποθετήσει βηματοδότη, ή εμφυτευμένο καρδιακό απινιδωτή (ICD), θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μαζί σας την κάρτα της συσκευής, ή ένα σημείωμα από τον καρδιολόγο σας το οποίο να επιβεβαιώνει πως έχετε καρδιακή συσκευή, ώστε να το δείξετε στο προσωπικό του αεροδρομίου, πριν τον έλεγχο ασφαλείας. Οι περισσότεροι σύγχρονοι βηματοδότες και απινιδωτές είναι καλά προστατευμένοι ενάντια σε εξωτερικές παρεμβολές, οπότε τα προβλήματα είναι σπάνια, όμως το μεταλλικό περίβλημά τους μπορεί να ενεργοποιήσει τον συναγερμό ασφαλείας. Εάν χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό του αεροδρομίου ανιχνευτής μετάλλων χειρός, τότε αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί 15 εκ. το ελάχιστο από τη συσκευή σας, και να σας ανιχνεύσει για τον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Εάν έχουν τοποθετηθεί στεντς στις στεφανιαίες αρτηρίες σας, ή έχετε μηχανική βαλβίδα, μπορείτε με ασφάλεια να περάσετε μέσα από τους ανιχνευτές ασφάλειας – ο συναγερμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί.
Φαρμακευτική αγωγή
Πάρτε στην τσάντα που θα έχετε μαζί σας μέσα στην καμπίνα του αεροπλάνου, μόνον τα φάρμακα που θα χρειαστείτε κατά τη διάρκεια της πτήσης σας. Όλα τα υπόλοιπα φάρμακά σας θα πρέπει να είναι πακεταρισμένα μέσα στις αποσκευές σας. Ίσως πρέπει να μιλήσετε με την αεροπορική εταιρία για τα φάρμακα που θα χρειαστείτε μέσα στο αεροπλάνο, δεδομένων των περιορισμών που εφαρμόζονται για λόγους ασφάλειας, ιδιαίτερα εάν το φάρμακό σας είναι σε υγρή μορφή και σε περιέκτη άνω των 100 ml.
- Δεν υπάρχει πρόβλημα για σας να χρησιμοποιήσετε νιτρικό σπρέι μέσα στο αεροπλάνο.
- Εάν τα φάρμακά σας πρέπει να φυλάσσονται σε ψυγείο, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας με ποιο τρόπο μπορείτε να τα διατηρήσετε δροσερά κατά τη διάρκεια της πτήσης – ίσως μέσα σε ειδική σακούλα.
- Βεβαιωθείτε πως έχετε πακετάρει μαζί σας τα φάρμακα για ολόκληρο το ταξίδι σας – καλύτερα να έχετε μαζί σας και έξτρα ποσότητα, για τυχόν περιπτώσεις καθυστερήσεων.
- Εάν ταξιδεύετε σε μέρος με διαφορετική ζώνη ώρας, βεβαιωθείτε πως θυμάστε τις διαφορές στην ώρα και γνωρίζετε ακριβώς πότε να πάρετε τα φάρμακά σας.
Ταξιδιωτικά έγγραφα
Συνιστάται να πάρετε μαζί σας αντίγραφο κάθε ιατρικού πιστοποιητικού που έχετε, είτε από ιδιώτη ιατρό, είτε από κλινική. Επιπλέον, εάν πάσχετε από την καρδιά σας, πάρτε μαζί σας αντίγραφο του τελευταίου σας καρδιογραφήματος.
Φυσική δραστηριότητα και σπορ
Κατάδυση
Η βύθιση (κατάδυση) στο νερό, προκαλεί την ανακατανομή του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, επιφέροντας αλλαγές στη φυσιολογία, όπως αλλαγή στην πίεση μέσα στον θώρακα και μέσα στον εγκέφαλο. Όσο βαθύτερα η κατάδυση, τόσο μεγαλύτερες οι αλλαγές και οι συνέπειες. Όταν το νερό είναι ψυχρότερο από τη θερμοκρασία του σώματος, όπως συμβαίνει στη θάλασσα, οι αλλαγές αυτές είναι ακόμα μεγαλύτερες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μειωθεί ο ρυθμός της καρδιάς σας και να αυξηθεί η πίεση στο αίμα σας. Είναι πιθανό να μην μπορείτε να κάνετε καταδύσεις, εάν η κατάσταση της καρδιάς σας δεν το επιτρέπει και σας βάζει σε κίνδυνο, είτε μέσα είτε κάτω από το νερό – θα πρέπει να προηγηθεί ένας ιατρικός έλεγχος καταλληλότητας για καταδύσεις. Εάν οι καταδύσεις είναι μέσα στα ενδιαφέροντά σας, μιλήστε με τον γιατρό ή τον καρδιολόγο σας.
Πρόληψη φλεβικής θρόμβωσης εν τω βάθει και πρόληψη πνευμονικής εμβολής
«Φλεβική Θρόμβωση εν τω βάθει» έχουμε, όταν δημιουργείται θρόμβος μέσα σε μία φλέβα που βρίσκεται βαθιά μέσα στο πόδι. Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν αυτού του είδους θρόμβωση, είναι η διακοπή στην ροή του αίματος μέσα στα πόδια, λόγω παρατεταμένης ακινησίας σε μεγάλης διάρκειας πτήσεις, κάτι το οποίο μπορεί να κάνει το αίμα να θρομβώσει. Συμβαίνει το ίδιο μας το σώμα να διαλύσει τον θρόμβο με φυσικό τρόπο τις περισσότερες φορές, ωστόσο ο θρόμβος μπορεί επίσης να αποσπαστεί και να ταξιδέψει μέχρι τους πνεύμονες, όπου προκαλεί πνευμονική εμβολή και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Εάν πρόκειται να ταξιδέψετε αεροπορικώς σε μακράς διάρκειας πτήση, ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ταξιδιού μακράς διάρκειας, ακολουθείστε τις παρακάτω υποδείξεις, προλαμβάνοντας έτσι πιθανές δυσάρεστες συνέπειες:
- Τεντώστε τα πόδια σας συχνά, και κινείστε τα πάνω-κάτω στους αστραγάλους.
- Προσπαθήστε να περπατήσετε κατά το μήκος του διαδρόμου μπρος-πίσω στο αεροπλάνο.
- Πιείτε άφθονο νερό και αποφύγετε το αλκοόλ (το οποίο προκαλεί αφυδάτωση).
Ο κίνδυνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος, εάν:
- Είχατε ήδη στο παρελθόν φλεβική θρόμβωση εν τω βάθει ή πνευμονική εμβολή.
- Έχετε χειρουργηθεί πρόσφατα
- Είσαστε υπέρβαρος
- Είσαστε έγκυος
- Λαμβάνετε αντισυλληπτικά ή θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης
- Έχετε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά σας, έχετε καρκίνο, έχετε κάποια αιματολογική διαταραχή/ασθένεια, ή υποφέρετε από κιρσούς.
Εάν έχετε οποιονδήποτε από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για φλεβική θρόμβωση εν τω βάθει, συνιστάται να φοράτε τις ειδικές κάλτσες υποστήριξης. Εάν βρίσκεστε σε ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο για τη δημιουργία φλεβικής θρόμβωσης, τότε είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας συστήσει αντιπηκτικό φάρμακο.
Ιατρικός Έλεγχος
Εάν πάσχετε από καρδιαγγειακή νόσο, ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο είναι απολύτως απαραίτητο, πριν από κάθε σας μακρά ταξιδιωτική μετακίνηση, ή ταξίδι με αεροπλάνο, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση της υγείας σας ώστε να ταξιδέψετε με ασφάλεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι παρακάτω εξετάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες:
- Συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος
- Ηλεκτροκαρδιογράφημα
- Υπέρηχος (triplex) καρδίας
- Triplex Καρωτίδων
- Holter Ρυθμού
- Holter Πίεσης
- Τεστ Κόπωσης
Η καρδιολόγος Carolin Sonne θα απαντήσει τις απορίες σας και θα σας δώσει όλη την πληροφόρηση και την υποστήριξη που χρειάζεστε, για την υγεία της καρδιάς σας. Για ραντεβού, καλέστε: 210 – 8023023. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.carolinsonne.com.