Η ηλικία των 50 και άνω στις γυναίκες έχει μελετηθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, κι αυτό γιατί εκτός από διαμορφωμένη πια προσωπικότητα, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας αποκτούν και ιδιαίτερες και μοναδικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το ασβέστιο όπου οι ανάγκες σε αυτή την ηλικία αυξάνονται κατά περίπου 30%. Η επαρκής πρόσληψή του είναι μία από τις βασικές συστάσεις για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων που η ασθένεια αυτή κρύβει. Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί (ιδίως το κίτρινα τυριά), ωστόσο ασβέστιο μπορούμε να προσλάβουμε και από τα μικρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, το σουσάμι και το ταχίνι, τα αμύγδαλα, το σπανάκι και το μπρόκολο.
Κι αν η ηλιοθεραπεία νομίζετε πως είναι προνόμιο νεότερων ηλικιών… καιρός να ανατρέψετε τους μύθους! Βασικοί σύμμαχοι του ασβεστίου για την υγεία των οστών είναι η βιταμίνη D, το μαγνήσιο και ο φώσφορος. Η βιταμίνη D μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «η πιο υποσχόμενη βιταμίνη» καθώς η επαρκής της πρόσληψη φαίνεται οτι προλαμβάνει κάποιες μορφές καρκίνου αλλά βοηθά και στην καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά, κυρίως ο σολομός, οι γαρίδες, αλλά και το αυγό και το γάλα, ιδίως όταν είναι εμπλουτισμένο, όμως τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D τη συνθέτει το ίδιο μας το σώμα με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, αρκεί να εκθέτουμε στον ήλιο καθημερινά για 7-10 λεπτά.
Τέλος, η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α και του αντιοξειδωτικού λουτεΐνη, προλαμβάνει τον εκφυλισμό του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, διασφαλίζοντας την φυσιολογική λειτουργία της όρασης. Πηγές βιταμίνης Α: Σπανάκι, καρότα, αυγά, συκώτι, γάλα, γιαούρτι, τυρί, μαργαρίνη, συκώτι, πεπόνι, βερίκοκο Πηγές λουτείνης: Κρόκος αυγού, αρακάς, αγκινάρες, πράσινα λαχανικά, πατζάρια.
Πηγή: nutrimed.gr