Μία μεγάλη διεθνής επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ένα γονίδιο που επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου του παγκρέατος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μία μελλοντική πιο εστιασμένη θεραπεία.
Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία βρήκαν ότι το γονίδιο USP9X βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων στο πάγκρεας των ποντικιών και μπορεί να έχει ανάλογη δράση και στον άνθρωπο.
Όταν το συγκεκριμένο γονίδιο απενεργοποιείται, τότε τα κύτταρα του παγκρεατικού καρκίνου προστατεύονται απέναντι στις φυσικές άμυνες του οργανισμού, γίνονται πιο επιθετικά και εξαπλώνονται ταχύτερα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εν λόγω γονίδιο δυσλειτουργεί στο 15% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, οπότε μία πιθανή νέου τύπου θεραπεία που στοχεύει σε αυτό το γονίδιο, θα μπορούσε να βοηθήσει περίπου το 15% των ασθενών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που έχουν απενεργοποιημένο αυτό το γονίδιο, είναι εκείνοι που εμφανίζουν πολλές μεταστάσεις και πεθαίνουν πολύ γρήγορα μετά την αφαίρεση του όγκου στο πάγκρεας.
Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου. Αν και σταδιακά βελτιώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, λιγότεροι από ένας στους πέντε ασθενείς ζουν για ένα χρόνο ή περισσότερο μετά τη διάγνωση της ασθένειας. Περίπου το 96% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε μία πενταετία μετά τη διάγνωση αφού η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι δύσκολη.