Η είσοδος του Διαδικτύου στην ζωή μας ναι μεν μας έφερε πιο κοντά σε πληροφορίες μη προσβάσιμες μέχρι πριν λίγα χρόνια ταυτόχρονα όμως μας έδωσε την αίσθηση ότι μπορούμε πια να ασχοληθούμε με οτιδήποτε αντικαθιστώντας τους ειδικούς με πολλή πληροφόρηση (καλή ή κακή) και λίγη προσωπική κριτική σκέψη.
Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά υιοθετούν οι Έλληνες για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Μελέτη των τηλεφωνημάτων στην Ανοιχτή Γραμμή Δωρεάν Ενημέρωσης του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου (210-7233102), έδειξε ότι το 27% των ανδρών που τηλεφώνησαν για πληροφορίες και ενημέρωση για θέματα στυτικής δυσλειτουργίας το τελευταίο εξάμηνο είχαν δοκιμάσει με δική τους πρωτοβουλία ανεπιτυχώς να βοηθηθούν με ένα, δύο ή τρία από τα κυκλοφορούντα φάρμακα κατά της αδυναμίας στύσης.
Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι η ανεξέλεγκτη και χωρίς ιατρική συμβουλή χρήση των φαρμάκων αυτών αυξάνει σε ποσοστό άνω του 35% τους καλοκαιρινούς μήνες, που λόγω διακοπών και αλλαγής στον τρόπο ζωής, πολλοί άντρες αναζητούν γρήγορες λύσεις για το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας.Η χρήση των φαρμάκων χωρίς ιατρική οδηγία αφορά άνδρες όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από το μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό τους επίπεδο. Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνονται και από τους άνδρες που επισκέπτονται τους ειδικούς γιατρούς και οι οποίοι εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το αρνητικό αποτέλεσμα των φαρμάκων.Από τους άνδρες που χρησιμοποιούν ανεπιτυχώς τα φάρμακα, το 40% δηλώνει ότι ενημερώθηκε μέσω Διαδικτύου για την αθωότητα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων, ενώ ένα ποσοστό 22% ενημερώθηκε από φίλους.Ένα σημαντικό ποσοστό των ανδρών δήλωσαν έλλειψη αποτελεσματικότητας των φαρμάκων. Οι απαντήσεις αυτές αποδίδονται στο ότι δεν ελέγχθηκε ιατρικά η αιτιολογία του προβλήματος στύσης. Δεν τεκμηριώθηκε σωστά η ένδειξη χρήσης των φαρμάκων. Δεν χορηγήθηκαν στη σωστή δόση και στο σωστό χρόνο λήξης, ενώ άλλα φάρμακα που λαμβάνει ο άνδρας αναστέλλουν τη δράση των φαρμάκων. Το αίτιο που ενδεχομένως προκαλεί το πρόβλημα στύσης, είναι μεγαλύτερο από τη δυνατότητα των φαρμάκων’.
Άβολα: Πολλοί άνδρες νιώθουν άβολα να συζητήσουν με τον γιατρό τόσο προσωπικά θέματα. Πολλοί πιστεύουν ότι η ενημέρωση μέσω Διαδικτύου είναι αρκετή για να υποκαταστήσει την ιατρική συμβουλή. Παράλληλα, οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα φάρμακα για τη στύση, τα προβάλλουν με τέτοιο τρόπο, που ενθαρρύνουν τη χρήση των φαρμάκων, χωρίς να τονίζουν όσο πρέπει την ανάγκη ιατρικής οδηγίας. Επίσης, οι λόγοι μπορεί να είναι οικονομικοί ή και η έλλειψη χρόνου.Η τυχαία χρήση των φαρμάκων, στερεί από τον άνδρα τη δυνατότητα μεγιστοποίησης του θεραπευτικού αποτελέσματος. Τα φάρμακα παρουσιάζουν αντενδείξεις και παρενέργειες, ενώ πολλές φορές απαιτούνται και άλλα συμπληρωματικά μέτρα για την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας και ας μην ξεχνάμε ότι οι θεραπευτικές ανάγκες του κάθε άνδρα είναι διαφορετικές.
Η Σεξολογία, σε αντίθεση με άλλες ιατρικές ειδικότητες, δεν διαθέτει απλώς εργαλεία για την εκτίμηση και μέτρηση ενός προβλήματος στο σεξ, κάτι αντίστοιχο με το θερμόμετρο του παθολόγου ή το πιεσόμετρο του καρδιολόγου, για να διαγνώσει την ύπαρξη ‘αρρώστιας’. Βασίζεται κυρίως στη διήγηση του ενδιαφερόμενου και την υποκειμενική του εκτίμηση για το αν βιώνει το σεξ με ικανοποίηση ή δυσφορία.Παράλληλα, συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, σε σχέση με όσα ακούμε, συζητάμε και διαβάζουμε. Χωρίς να το θέλουμε, εθιζόμαστε σε ιδέες, αντιλήψεις, συμπεριφορές και δημιουργούμε ανάγκες σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής.Ένα πνεύμα που μετέτρεψε το σεξ σε παιχνίδι επιδόσεων, με κύριο εκτιμητή τη διεκδίκηση της σεξουαλικής απόλαυσης από το γυναικείο φύλο. Αυτοί οι μηχανισμοί δημιούργησαν στους άντρες χαμηλή αυτοεκτίμηση και αύξησαν τις στρατιές αυτών με προβλήματα στο σεξ ψυχογενούς αιτιολογίας.
Δράση των χαπιών:Η δράση των φαρμάκων σε επίπεδο ιστών και υποδοχέων ενδιαφέρει τους ειδικούς. Για τον άντρα που τα χρησιμοποιεί, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρεις επιμέρους δράσεις των φαρμάκων: βοηθούν να γίνει η στύση ευκολότερα, βοηθούν να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και τέλος, βοηθούν το αντρικό μόριο να έχει μεγαλύτερη σκληρότητα.Η επιλογή φαρμάκου σε κάθε περίπτωση δεν είναι πάντα ιδιαίτερα απλή. Έχει σχέση με τις ιδιαιτερότητες του κάθε άντρα (ευκαιριακές επαφές ή λειτουργία σε μόνιμη σχέση, αιτιολογία και μέγεθος του προβλήματος, ηλικία, συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας, τρόπος ζωής). Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων κυμαίνεται γύρω στο 70%, ποσοστό όμως που μπορεί να βελτιώνεται σημαντικά μέσα από συνδυασμένες φαρμακευτικές και ψυχολογικές θεραπείες.Η πείρα που συσσωρεύτηκε τα τελευταία χρόνια απέδειξε ότι τα φάρμακα αυτά είναι ακίνδυνα, με την έννοια ότι δεν παρουσιάζουν σοβαρές παρενέργειες, όπως είχε αρκετά θεωρηθεί, και κυρίως δεν εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή.Από τη στιγμή που τα φάρμακα κρίθηκαν απολύτως ασφαλή, στόχος της επιστημονικής έρευνας ήταν η μεγιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Αυτή επιτυγχάνεται, πέρα από την επιλογή φαρμάκου και τον καθορισμό της δόσης, και με τη ρύθμιση άλλων παραγόντων που λειτουργούν αρνητικά για τη στύση.Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η καλή ορμονική ρύθμιση της τεστοστερόνης, της προλακτίνης και των ορμονών του θυρεοειδούς, η αντικατάσταση αντιυπερτασικών φαρμάκων που ενοχλούν ιδιαίτερα τη στύση και η βελτίωση του τρόπου ζωής των αντρών (κάπνισμα, αλκοόλ κ.λπ.). Η προσθήκη σωματικής άσκησης στο ημερήσιο πρόγραμμα των αντρών κρίνεται απαραίτητη, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής.
Πηγή: ygeianews.gr