Οι έφηβοι που περνούν το χρόνο τους βλέποντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας υπολογιστή φαίνεται πως έχουν χειρότερες σχέσεις με τους γονείς τους και τους άλλους έφηβους, λένε οι ειδικοί.
Τα τελευταία 20 χρόνια, οι έφηβοι έχουν στη διάθεσή τους συνεχώς διευρυνόμενα εργαλεία με οθόνη για επικοινωνία και ψυχαγωγία. Πλέον όμως με το ίντερνετ και τα δεκάδες διαθέσιμα ηλεκτρονικά παιχνίδια, η εικόνα των σχέσεών τους αλλάζει άρδην.
Επιστήμονες μελέτησαν 3.043 έφηβους ηλικίας 14-15. Οι έφηβοι συμπλήρωσαν ένα απόρρητο ερωτηματολόγιο για τις συνήθειες του ελεύθερου τους χρόνου και εκτίμησαν πόσο δεμένοι είναι με τους γονείς κι άλλους εφήβους.
Γενικά, όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν οι έφηβοι βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας στον υπολογιστή, τόσο λιγότερο δεμένοι ήταν με τους γονείς τους. Το ποσοστό για λιγότερο δέσιμο με τους γονείς ανέβαινε 4% για κάθε ώρα παραπάνω τηλεόρασης και 5% για παιχνίδια στον υπολογιστή. Αντίθετα, οι έφηβοι που περνούσαν πιο πολύ χρόνο διαβάζοντας και κάνοντας τα μαθήματά τους δήλωσαν πως είχαν μεγαλύτερο δέσιμο με τους γονείς.
Οι ερευνητές επίσης ρώτησαν 976 άτομα που ήταν 15 ετών το 1987 και το 1988. Η περισσότερη ώρα μπροστά την τηλεόραση συνδεόταν με λιγότερο δέσιμο και με τους γονείς και με τους άλλους εφήβους. Για κάθε επιπλέον ώρα, οι έφηβοι είχαν 13% λιγότερο δέσιμο με τους γονείς και 24% λιγότερο με τους άλλους εφήβους.
Πηγή: ygeianews.gr