Το πολύ φαγητό ενδέχεται να μεγαλώνει τον κίνδυνο διαταραχών μνήμης. Αμερικανοί ερευνητές της κλινικής Mayo κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι κατανάλωναν πάνω από 2100 θερμίδες την ημέρα ήταν πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν ήπια νοητική βλάβη σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1200 άτομα 70-89 ετών και πέρασαν κάποια τεστ μνήμης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 163 συμμετέχοντες είχαν παρουσιάσει προβλήματα μνήμης, ο δε κίνδυνος ήταν υπερδιπλάσιος για εκείνους που κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες.
Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονταν ημερησίως, τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος για την νοητική λειτουργία. Η έρευνα κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: η ολιγοθερμιδική διατροφή σε μεγάλη ηλικία μπορεί να διατηρήσει την οξύνοια ίσως ακόμη και να προλάβει την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η έρευνα πρόκειται να παρουσιαστεί στο προσεχές ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.