Από τη βρεφική ηλικία πρέπει να ξεκινά η πρόληψη της παχυσαρκίας, κι αυτό γιατί ένα παχύσαρκο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος ενήλικας και να βρεθεί αντιμέτωπο με προβλήματα όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το λιπώδες ήπαρ, η κατάθλιψη και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας διεθνώς. Τα παχύσαρκα παιδιά, ιδιαίτερα όταν είναι μεγαλύτερα των 7 χρόνων, έχουν μεγάλη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες , ενώ το 70% των παχύσαρκων εφήβων θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες.
Σημαντικό για την πρόληψη είναι η εντόπιση του προβλήματος με τακτικό έλεγχο των σωματομετρικών στοιχείων του παιδικού πληθυσμού και την παρακολούθησή του μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος.
Η απώλεια βάρους συνιστάται μόνο στις περιπτώσεις που η παιδική παχυσαρκία συνδέεται με επιπλοκές όπως υπερλιπιδιαμία ή υπέρταση ή όταν πρόκειται για παχύσαρκα παιδιά μεγαλύτερα των 7 ετών. Στις άλλες περιπτώσεις συνιστάται η διατήρηση του ίδιου βάρους όσο μεγαλώνει το παιδί.
Επειδή η διατήρηση του σωματικού βάρους είναι δύσκολο να επιτευχθεί πρέπει όλη η οικογένεια να είναι έτοιμη να δεχτεί αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο διαβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθούν οι τροφές υψηλής ενέργειας και χαμηλής διατροφικής όπως τα τηγανητά, με τροφές χαμηλής ενέργειας και υψηλής διατροφικής αξίας όπως τα φρούτα και τα όσπρια.