Σε χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως βρίσκεται η ενημέρωση σχετικά με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, παρόλο που η χρήση των ψηφιακών συσκευών έχει αυξηθεί δραματικά.
Έρευνα με 6.000 συμμετέχοντες, που διεξήχθη σε 6 χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Αυστραλία, Βραζιλία, Κίνα, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο), κατέδειξε ότι ενώ η πλειονότητα (64%) γνωρίζει για την ξηροφθαλμία, λιγότερο από το ένα τρίτο (30%) γνωρίζει για την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών.
Σχεδόν 50% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν σε τακτική βάση πολλαπλές ψηφιακές συσκευές ταυτόχρονα, που αυτό συνεπάγεται αυξημένο χρόνο έκθεσης. Πάνω από 30% των συμμετεχόντων ανέφεραν οπτική κούραση, πονοκεφάλους, ξηροφθαλμία και θολή όραση μετά από δύο ώρες χρήσης ψηφιακών συσκευών.
Η έρευνα διεξήχθη από την φαρμακευτική εταιρία Novartis σε συνεργασία με τον δρ. Esen Akpek, καθηγητή Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Johns Hopkins και με το Ινστιτούτο IFTF που αποτελεί έναν φορέα παραγωγής σκέψης και προβληματισμού (think tank) στις ΗΠΑ.
Σκοπός της έρευνας είναι να προσδιοριστούν τα κενά γνώσης που υπάρχουν ανάμεσα στο τι γνωρίζουν οι καταναλωτές σχετικά με την παρατεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χρήση αυτών, τόσο στην υγεία των ματιών, όσο και στην όραση μακροπρόθεσμα.
Συμπτώματα της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών
Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών περιγράφει ένα σύνολο προβλημάτων τα οποία προκύπτουν από την παρατεταμένη χρήση υπολογιστών, tablet, ηλεκτρονικών βιβλίων και κινητών τηλεφώνων. Συνήθως, η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών εκδηλώνεται με προσωρινή φυσική ενόχληση, η οποία μπορεί να γίνει αισθητή μετά από πολύωρη έκθεση σε ψηφιακή οθόνη.
Άλλα συμπτώματα της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών είναι τα εξής: ερυθρότητα, ερεθισμός, ξηροφθαλμία, θολή όραση, οφθαλμική κόπωση, πόνος στη μέση και τον αυχένα, καθώς και πονοκέφαλοι. Το επίπεδο δυσφορίας φαίνεται ότι αυξάνεται ανάλογα με τον βαθμό χρήσης των ψηφιακών οθονών.
Η ψηφιακή καταπόνηση των ματιών μπορεί να προκληθεί από διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές, ειδικά όταν αυτές χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα ή εναλλάσσονται επανειλημμένα μεταξύ τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο του βλεφαρισμού, οδηγώντας στη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της ξηροφθαλμίας.
Ο ρυθμός βλεφαρισμού κατά τη χρήση ψηφιακών οθονών για μεγάλα χρονικά διαστήματα μειώνεται σχεδόν κατά 40-60%. Ως φυσιολογικός ρυθμός βλεφαρισμού θεωρείται 10 έως 16 βλεφαρίσματα ανά λεπτό, ωστόσο, κατά τη χρήση ψηφιακών συσκευών, ο ρυθμός μειώνεται στους 5 με 9 βλεφαρισμούς ανά λεπτό.