Η ενδοαυλική θεραπεία με χρήση laser είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών: φλεβών που εμφανίζονται στα πόδια, διογκώνονται, συστρέφονται και είναι ορατές κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Η τεχνική στοχεύει στην εξάχνωση της κύριας φλέβας που εμφανίζει βαλβιδική ανεπάρκεια και αδυνατεί να επαναπροωθήσει το αίμα στην καρδιά, με αποτέλεσμα αυτό να λιμνάζει στις φλέβες των ποδιών δημιουργώντας τους κιρσούς.
Τα πλεονεκτήματα επιλογής της συγκεκριμένης μεθόδου αντί της συμβατικής σαφηνεκτομής -που περιλαμβάνει την εκρίζωση της κύριας φλέβας, μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς- είναι σημαντικά: η ενδοαυλική θεραπεία ουσιαστικά «καυτηριάζει» και κλείνει τις φλέβες που προκαλούν τους κιρσούς. Καθώς, όμως, δεν τις αφαιρεί, μετεγχειρητικές συνέπειες όπως αιμορραγία, μωλωπισμός, πόνος, απουσιάζουν ή περιορίζονται στο ελάχιστο. Επιπλέον, σε σύγκριση με την σαφηνεκτομή, η ενδοαυλική θεραπεία έχει μικρότερα ποσοστά υποτροπής κι εμφάνιση επιπλοκών όπως η θρόμβωση, ενώ επιτρέπει στον ασθενή να επανέλθει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες και συνοδεύεται από άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.
Η ενδοαυλική θεραπεία εκτελείται με υπερηχογραφική καθοδήγηση και περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας λεπτής ίνας laser στο εσωτερικό της σαφηνούς φλέβας και την προώθησή της έως το σημείο που η σαφηνής συναντά τη μηριαία φλέβα. Κατά μήκος της φλέβας εφαρμόζεται αναισθητικό διάλυμα και στη συνέχεια ενεργοποιείται το laser που θερμαίνει το αγγείο σε όλο του το μήκος καθώς αποσύρεται, προκαλώντας τη συρρίκνωση και το κλείσιμό του. Micro-φλεβεκτομές στους κιρσούς, μέσα από μικροσκοπικές οπές διαμέτρου ενός χιλιοστού ολοκληρώνουν τη διαδικασία.
Η τεχνική της ενδοαυλικής θεραπείας δεν πρέπει να σας προκαλεί καμία ανησυχία
Ενέχει μικρότερο κίνδυνο από την κλασική επέμβαση, με αποτέλεσμα να συνιστάται από την αμερικανική αγγειοχειρουργική κοινότητα και το American Venous Forum έναντι της σαφηνεκτομής. Οι πιθανότητες να συμβεί οποιαδήποτε επιπλοκή μειώνονται περαιτέρω εφόσον αφενός ο αγγειοχειρουργός διαθέτει υψηλή εξειδίκευση στη συγκεκριμένη μέθοδο, αφετέρου υπάρχει η υποδομή υψηλής τεχνολογίας που απαιτείται για την εφαρμογή της.
Καθώς δεν είναι όλοι οι ασθενείς κατάλληλοι για να υποβληθούν σε ενδοαυλική θεραπεία, χρειάζεται να προηγηθεί καλή διάγνωση κι εκτίμηση του προβλήματος από το θεράποντα ιατρό. Μαζί του, ο ασθενής θα συζητήσει για να σταθμίσει πιθανούς κινδύνους σε σχέση με το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Επιπλέον, ο αγγειοχειρουργός χρειάζεται να ενημερωθεί σχετικά με οποιαδήποτε πρόσφατη ασθένεια, να καταγράψει ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς, που αφορά μεταξύ άλλων πιθανές αλλεργίες και οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ελήφθη το προηγούμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων φυτικών συμπληρωμάτων και ασπιρίνης. Πιθανόν ο γιατρός να συμβουλέψει τον ασθενή να σταματήσει τη λήψη ασπιρίνης, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών ή άλλων φαρμάκων για μερικές μέρες πριν την επέμβαση.
Καλό είναι να λάβετε υπόψιν τα εξής:
- Οποιαδήποτε διαδικασία κατά την οποία το δέρμα υφίσταται διάτρηση παρουσιάζει έναν θεωρητικό κίνδυνο μόλυνσης. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, οι πιθανότητες να προκληθεί μια μόλυνση που χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτικό είναι λιγότερες από μία στις 1000. Ο καθετηριασμός φλέβας ενέχει μικρό ρίσκο μωλωπισμού ή αιμορραγίας στην περιοχή που εφαρμόζεται. Ο πιθανός μωλωπισμός ή η υπερευαισθησία της περιοχής μετά την επέμβαση αντιμετωπίζεται με ελαστικές κάλτσες, τις οποίες ο ασθενής χρειάζεται να φορά για χρονικό διάστημα που θα το καθορίσει ο γιατρός του.
- Ύστερα από ενδοαυλική θεραπεία, έχουν αναφερθεί ορισμένες περιπτώσεις θερμικής καταστροφής των νεύρων που περιβάλλουν την περιοχή της θεραπείας. Πρόκειται για κάτι σπάνιο που σε γενικές γραμμές αποκαθίσταται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Η θρομβοφλεβίτιδα δεν είναι σπανία και μπορεί να προκαλέσει πόνο και ερυθρότητα στην περιοχή της θεραπείας, η αντιμετώπισή της όμως είναι απλή, μέσω μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
- Θρόμβοι που σχηματίζεται στις φλέβες μπορούν να φτάσουν στα πνευμόνια και να προκαλέσουν εμβολή, όμως αυτό είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση.
Αλέξανδρος Ματθαίου, Αγγειοχειρουργός