Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι γυναίκες σύζυγοι μπορεί να αποτελούν γραμμή ζωής για τους άντρες συζύγους όσον αφορά την ανάγκη ιατρικής φροντίδας.

Η έρευνα έδειξε ότι άντρες που δεν παντρεύτηκαν ποτέ έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Νορβηγοί ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία περισσότερων από 400.000 ανθρώπων, που διαγνώστηκαν με καρκίνο, μεταξύ του 1970 και του 2007. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 200.000 Νορβηγοί πέθαναν από καρκίνο και όταν οι ερευνητές εστίασαν στην οικογενειακή τους κατάσταση ανακάλυψαν ότι οι άντρες είχαν μέχρι 35% περισσότερες πιθανότητες θανάτου αν δεν είχαν ποτέ παντρευτεί.

Οι γυναίκες σύζυγοι θυμίζουν στους συζύγους τους να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους ή τους συμβουλεύουν να επισκεφτούν τον γιατρό τους αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εικάζουν οι ερευνητές.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, είναι πιθανόν οι παντρεμένοι άντρες, επειδή τους φροντίζει η σύζυγός τους, να επισκέπτονται πιο εύκολα τον γιατρό, σε σχέση με τους ανύπαντρους όταν προκύψουν συμπτώματα και πιθανόν να ανακαλύψουν έγκαιρα όγκους. Άλλη πιθανή αιτία είναι η επιπλέον συναισθηματική και οικονομική στήριξη του γάμου να οδηγεί πιθανόν σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Προηγούμενη έρευνα υπέδειξε ότι οι παντρεμένοι άντρες έχουν καλύτερη διατροφή ενώ καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ λιγότερο στο σπίτι, σημειώνουν οι ερευνητές. Επίσης, ψυχικά προβλήματα είναι λιγότερο συχνά στους ανύπαντρους άντρες και οι συγκεκριμένες καταστάσεις μπορεί ενδεχομένως να προσθέτουν στρες στον οργανισμό, σύμφωνα με την έρευνα.

Η τάση είναι ανησυχητική. Από το 1970 έως το 2007, ο κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο σε άντρες που δεν είχαν παντρευτεί αυξήθηκε από το 18 στο 35%.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι το 1970 ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο στους άντρες ήταν 18% και μέχρι το 2007 είχε σχεδόν διπλασιαστεί. Οι ανύπαντρες γυναίκες επίσης είχαν μικρή αύξηση στον κίνδυνο θνησιμότητας, από 17 στο 22% το διάστημα των 40 ετών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν υπάρχει φανερή εξήγηση για την τάση.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «ΒΜC public search».

Πηγή:iatronet.gr