Η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, μέσω της θεραπείας στέρησης ανδρογόνων, η οποία χρησιμοποιείται συχνά στη συγκεκριμένη πάθηση, υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο άνοιας στους ασθενείς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Προηγούμενες μελέτες είχαν συσχετίσει τη συγκεκριμένη ανδρική ορμονοθεραπεία με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και νόσου Αλτσχάιμερ. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος αφορά όλες τις αιτίες της άνοιας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Κέβιν Νιντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας JAMA Oncology, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 9.300 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό άνοιας πριν τη διάγνωση του καρκίνου.
Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 8% μεταξύ όσων είχαν κάνει ορμονοθεραπεία, έναντι ποσοστού 3,5% μεταξύ όσων δεν είχαν κάνει την ίδια θεραπεία. Οι ασθενείς που έκαναν θεραπεία στέρησης ανδρογόνων για περισσότερα χρόνια, ήταν εκείνοι που κινδύνευαν περισσότερο από άνοια.
«Το κατά πόσο θα προχωρήσει κανείς στη συγκεκριμένη ορμονική θεραπεία, είναι θέμα του να ζυγισθούν κάθε φορά, από κοινού με τον γιατρό, τα οφέλη και οι κίνδυνοι. Η νέα μελέτη είναι σημαντική και το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, αλλά προς το παρόν δεν θα έπρεπε να βιαστούμε να αλλάξουμε κάτι στην κλινική πρακτική», δήλωσε ο Νιντ.