Είναι γνωστές οι περιπτώσεις ζώων- και ειδικά σκύλων- που καταφέρνουν να ειδοποιήσουν με τον τρόπο τους τους ανθρώπους για σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος και μάλιστα με ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας. Ταυτόχρονα ωστόσο, σύμφωνα με νέα γερμανο-αυστριακή επιστημονική έρευνα, κάνουν αρκετά λάθη με αποτέλεσμα να μην μπορούν -προς το παρόν τουλάχιστον- να θεωρηθούν πραγματικά αξιόπιστοι βοηθοί για έγκαιρη διάγνωση.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρεμς της Αυστρίας, με επικεφαλής τον Κλάους Χάκνερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αναπνοής «Journal of Breath Research», πειραματίστηκαν με 122 εθελοντές ασθενείς. Από αυτούς, οι 29 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο των πνευμόνων, χωρίς να έχουν ξεκινήσει κάποια θεραπεία, ενώ οι υπόλοιποι 93 δεν είχαν κάποιο σύμπτωμα της ασθένειας (αλλά μερικοί είχαν καρκίνο, που διαγνώστηκε αργότερα).
Έξι καλά εκπαιδευμένοι σκύλοι ανέλαβαν να μυρίσουν τους εθελοντές. Επρόκειτο για σκυλιά που είχαν εμπειρία στο να βρίσκουν ανθρώπους θαμμένους κάτω από χιονοστιβάδες ή κάτω από το χώμα και κατάφερναν να μαθαίνουν νέες μυρωδιές.
Οι θετικές διαγνώσεις έφτασαν το 84% αλλά οι αρνητικές πολύ χαμηλά, στο 31%. «Οι σκύλοι μας έκαναν λάθη τόσο με τα θετικά όσο κυρίως με τα αρνητικά δείγματα», τόνισε ο Χάκνερ. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος πως με καλύτερη εκπαίδευση οι σκύλοι θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι μέχρι σήμερα οι σκύλοι έχουν αποδείξει πόσο γερή μύτη διαθέτουν, ανιχνεύοντας εκρηκτικά και ναρκωτικά και εντοπίζοντας θύματα φυσικών καταστροφών, όμως -αντίθετα με τα ιατρικά όργανα διάγνωσης- δεν παύουν να βαριούνται, να κουράζονται, να πεινάνε και γενικά η προσοχή τους αποσπάται.