Μια συσκευή που σχεδιάζεται από τους ερευνητές του προγράμματος Διαδραστικών Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης είναι πιθανό να αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά την χαρτογράφηση των περιοχών του πλανήτη όπου το νερό είναι πόσιμο, καθώς και εκείνων όπου το νερό μπορεί να μεταδώσει επικίνδυνες ασθένειες και επιδημίες και δεν πρέπει να πίνεται.
Η συσκευή παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο TED (Technology, Entertainment, Design) στο Εδιμβούργο, αλλά προς το παρόν δεν διατίθεται στο καταναλωτικό κοινό. Πρόκειται για μια συσκευή που θα εξετάζει άμεσα το νερό, ενώ παράλληλα θα αποστέλλει ένα ειδικό σήμα για την ποιότητά του, σε μια κεντρική βάση δεδομένων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ύπαρξης ενός «χάρτη» ποιότητας νερού σε πραγματικό χρόνο.
Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο τόσο σε κυβερνήσεις που θέλουν να ελέγχουν την ποιότητα του νερού προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης επιδημιών όσο και σε μεμονωμένους χρήστες που θέλουν να γνωρίζουν αν το νερό στην περιοχή που βρίσκονται είναι πόσιμο.
Το εκτιμώμενο κόστος της συσκευής, όταν θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, υπολογίζεται ότι θα είναι λιγότερο από 80 ευρώ.
Πηγή: vita.gr