Λιγότερες θερμίδες προσλαμβάνουν όσοι μασούν αργά το φαγητό τους σε σχέση με αυτούς που βιάζονται να αδειάσουν το πιάτο τους, σύμφωνα με κινεζική μελέτη.
Ο επικεφαλής της μελέτης Τζι Λι και οι συνεργάτες του από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χαρμπίν στην Κίνα έδωσαν ένα τυπικό πρωινό σε 14 παχύσαρκους νεαρούς άνδρες και σε 16 νεαρούς άνδρες με φυσιολογικό βάρος για να δουν αν υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο μασάνε.
Οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης το αν το περισσότερο μάσημα της τροφής κάνει τους εθελοντές να τρώνε λιγότερο κι αν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ή συγκεκριμένες ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη.
Πολλές παλαιότερες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το να τρώει κανείς γρήγορα και να μασάει λιγότερο συνδέεται με την παχυσαρκία, άλλες όμως δεν έχουν διαπιστώσει κάτι ανάλογο.
Στη συγκεκριμένη, πάντως, έρευνα η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι το πόσες φορές μασάει κανείς την τροφή του συνδέεται με τα επίπεδα πολλών ορμονών που λένε στον εγκέφαλο πότε να ξεκινήσει να τρώει και πότε να σταματήσει.