Έχετε ξυπνήσει ποτέ εξ’ αιτίας ενός ενοχλητικού θορύβου που έρχεται από το υπνοδωμάτιο του μπαμπά ή του παππού; Σίγουρα καταλαβαίνετε για τι πρόκειται. Είναι το βαρύ ροχαλητό που βασανίζει εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη τη γη.

Το ροχαλητό είναι μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού, με γνωστά αίτια και… πολύ περισσότερο απλές διαδικασίες αντιμετώπισης.

Τι είναι το ροχαλητό
Με απλά λόγια, το ροχαλητό είναι ένας ενοχλητικός ήχος που παράγουν ορισμένοι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο μέσα στα ρουθούνια τους ή ερεθισμός στην περιοχή του λαιμού. Τέτοια εμπόδια μπορεί να είναι τα γνωστά σε όλους μας «κρεατάκια» ή ακόμη και οι ερεθισμένες αμυγδαλές. Άλλες φορές πάλι, το ροχαλητό μπορεί να οφείλεται απλά στην κατασκευή των ρουθουνιών μας. Δηλαδή, η μεμβράνη που χωρίζει τα δύο ρουθούνια μεταξύ τους μπορεί να μην είναι εντελώς ευθεία ή τεντωμένη, με αποτέλεσμα να πάλλεται σαν χορδή όταν αναπνέουμε βαθιά μέσα στον ύπνο μας. Τέλος, μια βασική αιτία για το ροχαλητό είναι το αυξημένο βάρος, γιατί συνδέεται με τους «φουσκωμένους» μυς του λαιμού αλλά και τη θυρεοειδή ορμόνη που κατοικοεδρεύει στην περιοχή του λαιμού.

Όπως και να ‘χει όμως, τόσο η ένταση όσο και η διάρκεια του ροχαλητού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι είναι δυνατόν να παρουσιάσουν το φαινόμενο του ροχαλητού, κατά τη διάρκεια μιας νύχτας από 30 έως και 300 φορές.

Ποιους κινδύνους διατρέχουμε από το ροχαλητό
Κατά τη διάρκεια της αναπνοής τα πνευμόνια μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα αέρα στον εγκέφαλο και από εκεί, μεταφέρεται οξυγόνο στην καρδιά και στα υπόλοιπα ζωτικά μας όργανα, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Όπως είναι φυσικό, η ελαττωματική οξυγόνωση του αίματος και του εγκεφάλου μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη για τον οργανισμό μας, και ιδιαίτερα στα παιδιά, γιατί επηρεάζει την ανάπτυξη της καρδιάς, των πνευμόνων, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού μας γενικότερα.

Γιατί η γυμναστική καταπολεμά το ροχαλητό;
Όπως έχουμε τονίσει και σε προηγούμενες ενότητες, με τη γυμναστική τονώνεται ολόκληρο το μυϊκό μας σύστημα, περιλαμβανομένων του λαιμού και των πνευμόνων. Έτσι, αποφεύγουμε την υπερσυγκέντρωση λίπους γύρω από το λαιμό, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται ο αέρας που περνά μέσα από τις διόδους του λαιμού. Από την άλλη πλευρά πάλι, μια δυνατή και καλογυμνασμένη καρδιά έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τους ρυθμούς της αναπνοής.