Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε, ανακαλύφθηκε ο ακριβής εγκεφαλικός μηχανισμός που ενεργοποιεί τη νικοτίνη του τσιγάρου και περιορίζει την όρεξη των καπνιστών με συνέπεια εκείνοι να είναι κατά μέσο όρο πιο αδύνατοι από τους μη καπνιστές.
Η νέα αυτή ανακάλυψη πρόκειται να φανεί πολύ χρήσιμη μελλοντικά στην γενικότερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας καθώς επίσης θα μπορούσε να είναι κίνητρο για εκείνους που φοβούνται να κόψουν το κάπνισμα γιατί θα πάρουν κιλά.
Συγκεκριμένα τώρα, το Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Γιέηλ, εντόπισε με ποιόν ακριβώς τρόπο η νικοτίνη ενεργοποιεί ορισμένους νευρώνες στον εγκέφαλο οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή του υποθαλάμου και είναι υπεύθυνοι να ειδοποιούν τον οργανισμό για το πότε βρίσκεται σε κατάσταση κορεσμού.
Η επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια νευροβιολογίας και φαρμακολογίας στο Τμήμα που διεξήγαγε την έρευνα, Μαρίνα Πιτσιότο, δήλωσε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διστάζουν να κόψουν το τσιγάρο γιατί θα βάλουν παραπάνω κιλά. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της πρόκειται να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους στο να ελέγχουν το βάρος τους όταν κόβουν το κάπνισμα όπως επίσης και τους μη καπνιστές στο να μην παχαίνουν.
Τα πειράματα για τις ανάγκες της έρευνας πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, παρόλα αυτά όμως οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα αποτελέσματα μπορούν να απομονωθούν και στους ανθρώπους. Οι δοκιμές έγιναν με τη χρήση ενός πειραματικού αντικαταθλιπτικού με στόχο να δειχθεί πώς αυτό επιδρά στους νικοτινικούς υποδοχείς της επιφάνειας των νευρώνων.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε τελικά πως το φάρμακο έκανε τα πειραματόζωα να τρώνε μέχρι και κατά το ήμισυ λιγότερο σε σχέση με όσα δεν έπαιρναν την ουσία και ότι το λίπος των πρώτων μειώθηκε κατά 15%-20% μέσα σε έναν μήνα.
Ακολούθησε μια ακόμη σειρά πειραμάτων η οποία έδειξε πως το φάρμακο ενεργοποιεί τους υποδοχείς νικοτίνης και εκείνοι με τη σειρά τους στέλνουν σήμα στους νευρώνες ότι η ώρα του φαγητού τελείωσε. Οι συγκεκριμένοι υποδοχείς (α3β4) είναι διαφορετικοί από εκείνους που προκαλούν τη λαχτάρα για νικοτίνη στους καπνιστές. Έτσι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να πετύχουν καταστολή της όρεξης χωρίς παράλληλα να ενεργοποιήσουν την επιθυμία για τσιγάρο.
Μακροπρόθεσμος στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργηθεί ένα νέο φάρμακο, το οποίο θα ενεργοποιεί τους νικοτινικούς υποδοχείς α3β4. Παρόλα αυτά προσπάθησαν να επισημάνουν πως είναι επικίνδυνο να συνεχίζει κάποιος να καπνίζει απλώς επειδή φοβάται ότι θα παχύνει αν το κόψει. Το κάπνισμα είναι αποδεδειγμένη αιτία για πολλές παθήσεις (καρδιά, καρκίνος, πνευμονοπάθεια, κίνδυνος στην κύηση κ.α.) και οποιοδήποτε όφελος από την απώλεια βάρους δεν μπορεί να αντισταθμίσει τους κινδύνους.