Οι ενήλικες που παίρνουν σε τακτική βάση το διαδεδομένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο ιβουπροφαίνη μπορούν να μειώσουν μέχρι 40% τον κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν το παίρνουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Άλλοι επιστήμονες πάντως θεωρούν πρόωρο να καταλήξουν σε συμπέρασμα κατά πόσο τα οφέλη της λήψης του φαρμάκου υπεραντισταθμίζουν τις πιθανές παρενέργειες που έχουν γενικότερα τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κυρίως τον κίνδυνο για γαστρεντερική αιμορραγία.

«Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Πάρκινσον, συνεπώς είναι σαγηνευτική η πιθανότητα ότι το ιμπουπροφέν, ένα υπάρχον και σχετικά μη τοξικό φάρμακο, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από αυτή την πάθηση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Το Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση που πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα σε ποσοστό περίπου δύο ατόμων, ανά 1.000. Μεταξύ άλλων, προκαλεί τρέμουλο, ακαμψία και δυσκολία στην κίνηση, ιδίως σε άτομα άνω των 50 ετών, αν και είναι δυνατό να εκδηλωθεί και σε νεαρότερους ανθρώπους. Η πάθηση αποδίδεται στην έλλειψη της χημικής ουσίας ντοπαμίνης λόγω της προηγηθείσας καταστροφής εγκεφαλικών κυττάρων.