Ένα εμβόλιο που προστατεύει από κάθε γνωστό στέλεχος της γρίπης, δοκίμασαν με επιτυχία βρετανοί επιστήμονες, ένα επίτευγμα που αποτελεί σημαντικό βήμα στην μάχη για την καταπολέμηση της κοινής νόσου, η οποία πλήττει δισεκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.
Οι επιστήμονες θα πρέπει όμως να κάνουν προηγουμένως μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές σε χιλιάδες ανθρώπους, πριν το νέο εμβόλιο κυκλοφορήσει στο εμπόριο, κάτι που θα πάρει αρκετά χρόνια ακόμα, όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες.
Αντίθετα με τα παραδοσιακά αντιγριπικά εμβόλια, το νέο εμβόλιο δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να αναπροσαρμόζεται για να συμπεριλάβει νέα στελέχη του ιού, ανάλογα με το ποια μορφή του ιού είναι κυρίαρχη στην εκάστοτε χρονική συγκυρία.
Το νέου τύπου εμβόλιο δεν στοχεύει στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα του ιού και οι οποίες περιοδικά μεταλλάσσονται, αλλά εστιάζει τη δράση του σε μια σειρά από πρωτεΐνες που είναι κοινές, σε ποσοστό πάνω από 90%, στο εσωτερικό όλων σχεδόν των στελεχών του ιού της γρίπης.
Το νέο εμβόλιο δεν ενισχύει τον αριθμό των αντισωμάτων, αλλά των κυττάρων-Τ του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα.
Η παρασκευή ενός συμβατικού αντιγριπικού εμβολίου (από αυτά που αλλάζουν κάθε σεζόν), απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις μήνες και αρκετά χρήματα. Αν ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος, η παραμικρή καθυστέρηση (όπως συνέβη στην πανδημία του 1918, όταν εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν) μπορεί να αποβεί μοιραία για ολόκληρους πληθυσμούς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές το νέο εμβόλιο αποδείχτηκε ότι είναι ασφαλές και θα μπορούσε να συνδυαστεί σε μια ενιαία ένεση με το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ πιστεύεται ότι θα προσφέρει καλύτερη προστασία ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.