Μια νέα «δυνατότερη» παραλλαγή του Covid εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι «μόλις ξεκίνησε».

Το στέλεχος «XEC» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία τον Ιούνιο και από τότε έχει βρεθεί σε 15 χώρες σε τρεις ηπείρους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στέλεχος θα μπορούσε να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή μέσα σε μήνες, όταν ο καιρός κρυώσει.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταφραστικής Έρευνας Scripps Research στην Καλιφόρνια, Eric Topol, δήλωσε ότι «η XEC μόλις ξεκινά τώρα σε όλο τον κόσμο, καθώς και εδώ».

Μιλώντας στους «LA Times», πρόσθεσε: «Και αυτό θα πάρει πολλές εβδομάδες ή μερικούς μήνες, πριν ισχυροποιηθεί και αρχίσει να προκαλεί “κύμα“».

«Η XEC φαίνεται να κυριαρχεί. Αυτή είναι η επόμενη παραλλαγή, αλλά απέχει μήνες μακριά για να φτάσει σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η περιφερειακή επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών για το Kaiser Permanente στη Νότια Καλιφόρνια, δρ Ελίζαμπεθ Χάντσον, είπε ότι οι ειδικοί στον τομέα της υγείας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την παραλλαγή τις επόμενες εβδομάδες.

Η δρ Hudson είπε ότι η «XEC» έχει εντοπιστεί στη δυτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας και εξαπλώνεται γρήγορα.

Παράλληλα, έχει εμφανιστεί στις ΗΠΑ, αλλά η διάδοσή της είναι χαμηλή μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με την Daily Mail το στέλεχος, το οποίο είναι ένας συνδυασμός των παραλλαγών KS.1.1 και KP.3.3, προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που εμφανίζουν οι κοινές ασθένειες όπως η γρίπη και το κρυολόγημα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα νιώσουν μια βελτίωση μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά για άλλους μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αναρρώσουν και μερικοί μπορεί να χρειαστούν ακόμα και νοσηλεία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, συνεχή βήχα, απώλεια της αίσθησης της γεύσης ή της όσφρησης, δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης.

Επίσης, περιλαμβάνονται συνηθισμένα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, όπως πονοκέφαλος, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη ή καταρροή, καθώς και απώλεια όρεξης, αλλά και αδιαθεσία.

Η άφιξη της «XEC» έρχεται μετά από προειδοποιήσεις για την παραλλαγή «FLiRT» που «σάρωσε» στο Ηνωμένο Βασίλειο την άνοιξη και το καλοκαίρι που πέρασε.

Ο όρος «FLiRT» χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει μια σειρά παραλλαγών, τις KP.2, KP.3, JN.1.7, JN.1.1 και KP.1.1 που ήταν όλες απόγονοι της παραλλαγής JN.1.

Τα τελευταία στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ότι σημειώνεται αύξηση 4,3% στα κρούσματα Covid κάθε εβδομάδα.

Η Αγγλία ανέφερε επίσης 102 θανάτους που συνδέονται με τον Covid μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Την ίδια περίοδο, τα νοσοκομεία σημείωσαν 1.465 εισαγωγές.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει ακόμη παράσχει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την παραλλαγή «XEC».