Η μεσογειακή διατροφή και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο, εκτός απ’ όλες τις άλλες ευεργετικές ιδιότητες που περιέχουν, δρουν ως «ασπίδα» και κατά της κατάθλιψης.
Αυτό υποστηρίζουν Ισπανοί επιστήμονες των πανεπιστημίων της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στα Κανάρια νησιά, με επικεφαλής τον καθηγητή προληπτικής ιατρικής, Αλμουδένα Σάντσεζ -Βιγιέχας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό PLoS ONE.
Σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένες μεσογειακές τροφές, όπως το ελαιόλαδο, που έχουν πολλά ωμέγα-9 λιπαρά οξέα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.
Οι ερευνητές μελέτησαν για έξι χρόνια τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας περισσότερων από 12.000 εθελοντών, από τους οποίους κανείς δεν είχε εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης στην αρχή της έρευνας, ενώ 657 είχαν διαγνωστεί με αυτήν στο τέλος, μετά την πάροδο της εξαετίας.
Όσοι κατανάλωναν συχνά fast food και γλυκά βιομηχανικής παραγωγής, πλούσια σε υδρογονωμένα «τρανς» λιπαρά, εμφάνιζαν σημαντική αύξηση (έως 48%) του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν τέτοια λίπη. Αντίθετα, όσο περισσότερα λιπαρά κατανάλωνε κάποιος, τόσο φαινόταν να επιβαρύνεται η ψυχική του υγεία. Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα πολυακόρεστα λίπη, που υπάρχουν στα ιχθυέλαια και στα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, σχετίζονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.
Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται πως περίπου 150 εκατ. άνθρωποι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη (σε αντίθεση με τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες) είναι αυξημένο το ποσοστό κατανάλωσης ανθυγιεινών κορεσμένων και «τρανς» λιπαρών, που υπάρχουν σε κρέατα, βούτυρα, μαζικά παραγόμενα γλυκά και φαγητά fast food.