Για τον Σηκουάνα και τον ντόρο που έχει προκληθεί λόγω της ποιότητας των νερών του ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιούνται στο Παρίσι μίλησε την Τετάρτη 7/8 η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. «Πάνω από 10 διαφορετικά είδη μικροβίων μπορούν να προκαλέσουν πάνω από 10 νοσήματα στον άνθρωπο από μολυσμένο νερό» επεσήμανε.

«Μπορεί να έχουμε συμπτώματα από νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, επιπεφυκίτιδα στο μάτι, ωτίτιδες, αναπνευστικές λοιμώξεις, πολύ σπάνια προβλήματα με πολύ σπάνια αμοιβάδα από το κεντρικό νευρικό σύστημα με κίνδυνο για θάνατο, ουρολοιμώξεις, κολπίτιδες, επιμόλυνση τραυμάτων, δερματικά εξανθήματα. Είναι δηλαδή μια σειρά νοσημάτων από πολλά όργανα του σώματος που μπορεί πραγματικά να μας οδηγήσουν σε πυρετό, πονοκέφαλο αλλά και στο νοσοκομείο» τόνισε μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις».

Η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εξήγησε ότι τα προβλήματα από τα παραπάνω νοσήματα σπάνια μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες, αλλά το βασικό είναι ότι οδηγούνται οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες για λίγες μέρες σε προβλήματα υγείας, λόγω των οποίων δεν μπορούν να επιτελέσουν το ρόλο τους.

«Μιλάμε για μικρόβια τα οποία μπορεί να είναι από απλά κολοβακτηρίδια, τον ιό της ηπατίτιδας Α, κλωστηρίδια, λεπτοσπείρωση. Είναι μια σειρά μικροοργανισμών τα οποία μπορεί να προκαλέσουν άμεσα προβλήματα υγείας ή και λίγες μέρες μετά με κίνδυνο και σοβαρό αλλά και πιο ελαφρύ. Η ηλικία μας παίζει ρόλο. Η συγκέντρωση των μικροοργανισμών εκεί που κολυμπάμε παίζει ρόλο, επομένως εξαρτάται από πολλές καταστάσεις το πόσο σοβαρά μπορεί να βιώσει κανείς μια μόλυνση από μολυσμένα νερά» είπε κλείνοντας η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής.