Το καρπούζι δεν είναι απλώς ένα από τα πιο νόστιμα και δροσερά καλοκαιρινά φρούτα, αλλά έχει πολλαπλά οφέλη για τη συνολική υγεία.
Ακολουθούν 7 λόγοι για τους οποίους αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας.
1. Σας κρατά ενυδατωμένους
Το καρπούζι περιέχει περίπου 90% νερό, καθιστώντας το εξαιρετικό για την ενυδάτωση του οργανισμού. Αυτό συμβάλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην υγεία των αρθρώσεων, στην προστασία της σπονδυλικής στήλης και στην ευκολότερη απομάκρυνση ανεπιθύμητων ουσιών από τον οργανισμό, μέσω της ούρησης και της εφίδρωσης. Η σωστή ενυδάτωση έχει επίσης συνδεθεί και με την ψυχική απόδοση.
2. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτιώνει την κυκλοφορία
Το καρπούζι περιέχει L-κιτρουλίνη που μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αρτηριών και να μειώσει την αρτηριακή πίεση, βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Έρευνες έχουν επίσης εντοπίσει κάποιες ενδείξεις σχετικά με τη σχέση της L-κιτρουλίνης και της βελτίωσης της οξυγόνωσης των μυών και της αθλητικής απόδοσης.
3. Μπορεί να μειώσει τους μυϊκούς πόνους
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας χυμού καρπουζιού με υψηλή L-κιτρουλίνη δύο ώρες πριν από άσκηση συμβάλει στον περιορισμό των μυικών πόνων για έως και 72 ώρες μετά. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για αθλητές και άτομα που ασκούνται εντατικά.
4. Βοηθά στη διαχείριση του βάρους
Το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Μελέτη έχει δείξει πως η κατανάλωση σχεδόν 300 γραμμαρίων καρπουζιού ημερησίως προκαλούσε μεγαλύτερο κορεσμό από κατανάλωση αντίστοιχης ποσότητας μπισκότων, ίδιων θερμίδων. Αυτό μεταφράζεται σε περιορισμό της πείνας και άρα σε ενίσχυση της απώλειας βάρους.
5. Υποστηρίζει την πέψη
Αν και το καρπούζι δεν είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ίνες, αυτές που περιέχει συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου. Επιπλέον, το καρπούζι περιέχει υγρά και προβιοτικά, τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των «καλών» βακτηρίων στο παχύ έντερο. Τα προβιοτικά συνδέονται με τη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας, την αντιφλεγμονώδη δράση, την απορρόφηση των μεταλλικών στοιχείων, τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και την προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
6. Προστατεύει από χρόνιες ασθένειες
Το καρπούζι είναι μία από τις καλύτερες πηγές λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Το λυκοπένιο συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ.
7. Ενισχύει την υγεία του δέρματος
Το καρπούζι μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας. Οι βιταμίνες A και C που περιέχει βοηθούν να διατηρείτε υγιή επιδερμίδα. Επιπλέον, η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε λυκοπένιο μπορεί να προστατεύει από τις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, αν και τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα.