Καλοκαίρι έρχεται κι αυτό σημαίνει ότι οι διακοπές πλησιάζουν. Κι ενώ οι διακοπές μας ανανεώνουν ψυχικά και σωματικά, οι αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα γίνονται αιτία να δημιουργήσουν ακαταστασία στο πεπτικό και το έντερο, ακόμα και σε σύντομα ταξίδια.

Γιατί εμφανίζονται πεπτικά προβλήματα

Το πεπτικό μας φιλοξενεί έναν πληθυσμό μικροοργανισμών που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι «φιλικά» βακτήρια και αποτελούν το μικροβίωμα.  Τα φιλικά βακτήρια λέγονται προβιοτικά και:

  • βοηθούν στην υγιή πέψη και την κανονικότητα της εντερικής λειτουργίας
  • αντιμάχονται τα παθογόνα μικρόβια
  • βελτιώνουν τη διάθεση
  • ενισχύουν την εσωτερική επένδυση του εντέρου
  • παράγουν βιταμίνες και βοηθούν στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή μας

Όταν βιώνουμε άγχος, αλλαγές στη διατροφή, jet lag κ.ά., διαταράσσεται η ισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα. Αυτό οδηγεί σε ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, αέρια ή ναυτία. Επομένως, η διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εντέρου κατά τη διάρκεια των ταξιδιών είναι σημαντική.

Δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές που βοηθούν την πεπτική υγεία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού

  • Μείνετε ενυδατωμένοι

Το νερό βοηθά το σώμα να αποβάλλει τοξίνες, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα, διατηρεί την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και βοηθά στην ανάκαμψη από το jet lag.

  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με βιταμίνη D και ψευδάργυρο

Η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος ενισχύουν τα κύτταρα του εντέρου και το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Μειώστε το στρες πριν το ταξίδι

Τα ταξίδια συχνά προκαλούν στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι, ακόμα και το προσωρινό στρες, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων στο εντερικό μας σύστημα. 

  • Καταναλώστε πρεβιοτικά (φυτικές ίνες)

Οι φυτικές παρέχουν την απαραίτητη τροφή στα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου, συμβάλλουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, τη μείωση της κακής χοληστερόλης και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

  • Προνοήστε και προμηθευτείτε Προβιοτικά 

Η συνεχής αναπλήρωση των φιλικών βακτηρίων, με τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι αναγκαία για τη διατήρηση της καλής υγείας συνολικά. Όμως, όταν ταξιδεύουμε, δεν έχουμε πάντα πρόσβαση σε αυτά τα τρόφιμα.

Η καθημερινή κατανάλωση ενός Προβιοτικού συμπληρώματος είναι ο πιο σίγουρος και ασφαλής τρόπος υποστήριξης της εντερικής υγείας πριν και κατά την διάρκεια των ταξιδιών.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια ποιοτική δοκιμασμένη προβιοτική φόρμουλα. Η σειρά των προβιοτικών προϊόντων της Flora αποτελεί την ιδανική επιλογή. Παρασκευάζονται σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, με φυσικά συστατικά, συμβάλλουν στην υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και αποκαθιστούν την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος.

  • Κινηθείτε 

Η φυσική δραστηριότητα συμβάλει στην καλή πεπτική λειτουργία κι ενθαρρύνει την κίνηση των τροφών και των θρεπτικών συστατικών τους στο πεπτικό σύστημα. 

  • Προσέχετε τι και πόσο τρώτε

Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού, τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι, τα οποία ενθαρρύνουν την υπερανάπτυξη των επιβλαβών βακτηρίων και τα πικάντικα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και εντερικές διαταραχές

  • Αποφύγετε επικίνδυνες ή περίεργες τροφές

Τα ταξίδια αποτελούν ευκαιρία να δοκιμάσετε νέες γεύσεις και τοπικά πιάτα. Εντούτοις, είναι σημαντικό να προσέχετε την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνετε. Αποφύγετε τρόφιμα άγνωστα, ωμά και αυτά από πλανόδιους πωλητές.

  • Περιορίστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, φούσκωμα κι ερεθίζει το πεπτικό, ενώ τα αλκοολούχα κοκτέιλ με ζάχαρη και χυμούς τροφοδοτούν τα επιβλαβή βακτήρια του εντέρου, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα από μόνα τους.

  • Προετοιμαστείτε για την περίπτωση πιθανών πεπτικών προβλημάτων

Πριν το ταξίδι, προετοιμαστείτε και πακετάρετε κάποια φάρμακα για την περίπτωση  πεπτικών διαταραχών. Η διάρροια των ταξιδιωτών είναι συχνή και μπορεί να εμφανιστεί όταν βρίσκεστε σε νέο περιβάλλον και καταναλώνετε φαγητό και νερό από πηγές που το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει. 

  • Πάρτε πεπτικά ένζυμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας για καλή πέψη

Τα πεπτικά ένζυμα, σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, υποστηρίζουν την πέψη και διευκολύνουν την αποτελεσματική αφομοίωση των τροφών. Επίσης, βοηθούν στην ανακούφιση συμπτωμάτων όπως φούσκωμα και αέρια, προσφέροντας ένα αίσθημα άνεσης.

Το Ultimate Digestive Enzyme της Flora είναι μια ποιοτική, πλήρης και αποτελεσματική φόρμουλα πεπτικών ενζύμων και αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Παρέχει ποικιλία ενζύμων, όπως βρωμελίνη, πρωτεάση, αμυλάση, λιπάση, λακτάση και σελουλάση για την βέλτιστη πέψη πρωτεϊνών, λιπών, υδατανθράκων, φυτικών ινών και σύνθετων σακχάρων. Υποστηρίζει τη μέγιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, δεν περιέχει  αλλεργιογόνα, είναι χωρίς γλουτένη, μη γενετικά τροποποιημένη και κατάλληλη για χορτοφάγους.

Απολαύστε το ταξίδι!

Ακολουθώντας αυτές ή κάποιες απ’ αυτές τις συμβουλές, θα υποστηρίξετε το πεπτικό και την υγεία του εντέρου σας κατά τη διάρκεια των διακοπών και των ταξιδιών σας ώστε να απολαύσετε μια ευχάριστη εμπειρία. Θυμηθείτε ότι η λογική και το ένστικτο είναι οι καλύτεροι σύμβουλοί σας και αποφύγετε άσκοπες περιπέτειες. Κρατήστε μόνο τη χαρά του ταξιδιού!

Προϊόντα ΕΟΦ. Παρασκευάζονται από τη Flora, Canada. Αποκλειστική

Διανομή MedMelonmedmelon.gr