Το σύνδρομο νεκρών γλουτών είναι μια πάθηση που μπορεί να ακούγεται αστεία ή αδιάφορη, αλλά στην πραγματικότητα αφορά όλους τους ανθρώπους και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα σοβαρή αν δεν αντιμετωπιστεί.

Επιστημονικά ονομάζεται γλουτιαία αμνησία και είναι η κατάσταση που χαλαρώνουν τα οπίσθια λόγω ακινησίας, με αποτέλεσμα οι μυς να μην λειτουργούν, κάτι που επηρεάζει την περιοχή της λεκάνης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα πόδια και να επηρεάσουν την ισορροπία του ατόμου, ειδικά όσο μεγαλώνει και μειώνεται η κίνηση λόγω βιολογικών παραγόντων, ανέφερε η New York Post σε δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι περνούν αρκετές ώρες καθισμένοι, σε βαθμό που δεν αντέχει το σώμα, αφού δεν είναι σχεδιασμένο για αυτό τον λόγο. Έτσι, μπορεί να εμφανιστεί πόνος και δυσκαμψία στο ένα ή και τα δύο ισχία, στο κάτω μέρος της πλάτης, στα γόνατα ή σε όλο το πόδι.

Ακόμη, το σύνδρομο νεκρών γλουτών μπορεί να οδηγήσει σε ειδική θυλακίτιδα του ισχίου, μια φλεγμονή που εμποδίζει την κίνηση.

«Η συνεχής λυγισμένη θέση του ισχίου και η συμπίεση των ιστών μας, δημιουργεί έναν “νεκρό πισινό” για να το πω στην καθομιλουμένη», είπε χαρακτηριστικά η Kelly Starrett, φυσικοθεραπεύτρια και προπονήτρια Crossfit.

Τρόποι αντιμετώπισης

Οι γιατροί αναφέρουν ότι το σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, χωρίς να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή, εκτός κι αν έχει δημιουργεί σοβαρή φλεγμονή.

«Ένας καλός κανόνας που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι για κάθε ώρα που κάθεστε, πρέπει να στέκεστε 10 λεπτά όρθιοι και να κινείστε για να ενεργοποιήσετε τους μυς των ποδιών», είπε ο Jeff Bell, συνιδρυτής του Belleon Body NYC.

Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν ασκήσεις γλουτών όπως πλαγιολισθήσεις, το κάθισμα με kettlebell αντί για την παραδοσιακή μπάρα και τα πλευρικά step-ups, όπου ο ασκούμενος ανεβαίνει επανειλημμένα πάνω και κάτω.

Επιπλέον, τονίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να τεντώνονται συχνά, ώστε να διατηρηθεί η ελαστικότητα, ειδικά στα πόδια, ακόμα και όταν κάθονται.