Νέα μελέτη υποστήριξε ότι η σύντομη καθημερινή σιέστα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον άνθρωπο, όχι μόνο γιατί ξεκουράζεται ο οργανισμός, αλλά και επειδή διατηρείται νεανικός ο εγκέφαλος.
Συγκεκριμένα, μετά την ηλικία των 40 ετών ο εγκέφαλος μειώνεται 5%, ποσοστό που αυξάνεται μετά τα 70 έτη. Ωστόσο, αν κάποιο άτομο κοιμάται για μικρά και καθημερινά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία και να γλιτώσει από τις ανεπιθύμητες συνέχειες, ανέφερε η New York Post.
Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health και έγινε από το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Δημοκρατίας στην Ουρουγουάη. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα αποτελέσματα της υγείας και της γνωστικής λειτουργίας μεταξύ εκείνων που έχουν γενετική προδιάθεση να θέλουν να κοιμούνται και εκείνων που δεν έχουν.
Η ομάδα χρησιμοποίησε τη μεντελική τυχαιοποίηση, η οποία εξετάζει πώς ορισμένες συμπεριφορές, περιβάλλοντα ή άλλοι παράγοντες οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για την υγεία, μελετώντας γενετικές διαφορές που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα των ανθρώπων αντιδρά στη συμπεριφορά, το περιβάλλον ή άλλους παράγοντες.
Έτσι, διαπιστώθηκε ότι όσοι απολάμβαναν συχνά μια σύντομη σιέστα, είχαν διαφορά γήρανσης από 2,6 έως 6,5 χρόνια σε σχέση με εκείνους που έβγαζαν τη μέρα χωρίς ύπνο.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, για ορισμένους ανθρώπους, οι σύντομοι ημερήσιοι ύπνοι μπορεί να είναι ένα μέρος του παζλ που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε», είπε χαρακτηριστικά η Δρ Victoria Garfield, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.