Μια μυστηριώδης πνευμονία, που ξεκίνησε από την Κίνα, αυξάνει ραγδαία τα κρούσματά της και πλήττει κυρίως παιδιά, έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Η είδηση για τον νέο ιό ανέσυρε μνήμες της «ανεξήγητης», όπως την αποκαλούσαν τότε οι επιστήμονες, ασθένειας που ξεκίνησε το 2019 και κατέληξε στη γνωστή πανδημία του κορονοϊού. Το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα», που πέρασε τα ευρωπαϊκά σύνορα, έχει, όπως ήταν αναμενόμενο, θορυβήσει και τους πολίτες της Ελλάδας, που τρομάζουν στην ιδέα ότι μπορεί να ζήσουν ξανά όσα βίωσαν λόγω της covid.
Υπάρχει, όμως, ουσιαστικός λόγος ανησυχίας; Πρόκειται για έναν ιό, που θα ταλαιπωρήσει τη χώρα μας; Ή δεν χρειάζεται να τρομάζουμε;
Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει σύνδρομο λευκής πνευμονίας», όπως έχει ακούσει να το αποκαλούν, αλλά «σύνδρομο λευκού πνεύμονα», ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός.
«Όλες οι πνευμονίες σημαίνουν ότι υπάρχει φλεγμονή στον πνεύμονα από κάποιο παθογόνο και σημειώνονται, επειδή αντικαθίσταται σε κάποιες περιοχές του πνεύμονα ο αέρας (που υπάρχει) από υγρό και φλεγμονώδη κύτταρα. Στην ακτινογραφία αυτά κάνουν τον πνεύμονα από μαύρο – λευκό. Αυτό συμβαίνει, επειδή την ώρα που περνάει η ακτινοβολία το διήθημα απορροφάται και δεν γίνεται μαύρο το ακτινολογικό φιλμ» σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Τα παθογόνα που έχουν απομονωθεί (στο σύνδρομο του λευκού πνεύμονα που ξεκίνησε από την Κίνα) μέχρι τώρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι ασυνήθη παθογόνα είναι συνήθη παθογόνα. Είναι δηλαδή κάποια μικρόβια με κύριο εκπρόσωπο το μυκόπλασμα και κάποιοι ιοί» εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Γιατί υπάρχει μεγάλη έξαρση στην Κίνα;
Απαντώντας στο γιατί υπάρχει μεγάλη έξαρση αυτής της πνευμονίας στην Κίνα, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τονίζει πως αυτό ερμηνεύεται κυρίως από το ότι στη χώρα υπήρχε αυστηρότατο lockdown μέχρι πρόσφατα, το οποίο τελείωσε πολύ πιο αργά από ότι στα υπόλοιπα κράτη. «Άρα ο κόσμος δεν είχε κινητικότητα, ο κόσμος δεν νόσησε από τα συνήθη παθογόνα που νοσεί και άρα η κοινωνία συνολικά δεν είχε ανοσία» αναφέρει.
«Τα συμπτώματα είναι τα γνωστά της πνευμονίας, δηλαδή κακουχία, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας» συμπληρώνει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Το μυκόπλασμα λέγεται άτυπη πνευμονία, διότι συνήθως η ακτινολογική εικόνα είναι πολύ χειρότερη από την κλινική εικόνα. Δηλαδή, ενώ βλέπουμε πολλές σκιές στον πνεύμονα, η συνολική κλινική εικόνα είναι πολύ καλή» μας εξηγεί.
«Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Μυκόπλασμα της πνευμονίας έχουμε κάθε χρόνο στην Ελλάδα»
Τονίζοντας πως δεν πρέπει να ανησυχούμε και εστιάζοντας στη χώρα μας, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημειώνει ότι κάθε χρόνο έχουμε «μυκόπλασμα της πνευμονίας».
«Είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία εξωνοσοκομειακής πνευμονίας στους ενήλικες και από τις συχνότερες αιτίες εξωνοσοκομειακής πνευμονίας στα παιδιά. Έχουμε φάρμακα που αντιμετωπίζουν το μυκόπλασμα πάρα πολύ αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας, όπως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και σε άλλες περιοχές όπου εντοπίστηκε, πέρα από την Κίνα, όπως στη Νέα Υόρκη και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης» διευκρινίζει.
«Το μόνο που κάνει κάποια μικρή εντύπωση είναι ότι το μυκόπλασμα, το οποίο βρέθηκε στην Κίνα είχε λίγο αυξημένη αντοχή στα κλασικά αντιβιοτικά, που χρησιμοποιούν εκεί για το μυκόπλασμα. Δεν υπάρχει, όμως, κανένα παθογόνο» υπογραμμίζει, κλείνοντας ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.