Ο θάνατος «μυστήριο» ενός 22χρονου στη Νάξο, που πέθανε ξαφνικά ενώ πριν είχε βήχα και δέκατα, φέρνει στο προσκήνιο τη «νόσο Νάξο» που σκοτώνει νέους. Η ασθένεια όπως εξηγεί η Ματίνα Παγώνη στο Newsbeast είναι κληρονομική και μπορεί να διαγνωστεί μέσω ειδικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με τη πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) η νόσος Νάξος η οποία είναι γνωστή και ως Σύνδρομο Νάξου (Naxos Syndrome ή ARVC/D) είναι μια κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό θάνατο σε νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών χωρίς να προειδοποιήσει με σοβαρά συμπτώματα.
«Τα συμπτώματα είναι πολύ λίγα και δεν ανησυχούν συνήθως τους ασθενείς. Μπορεί το άτομο που έχει τη νόσο Νάξο να παρουσιάσει ήπιο βήχα και να ανεβάσει δέκατα ή πυρετό» τονίζει η Ματίνα Παγώνη.
«Η εν λόγω κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια βεβαίως μπορεί να διαπιστωθεί με ειδικές εξετάσεις»
«Ο 22χρονος από τη Νάξο υπέστη ανακοπή και προηγουμένως είχε βήχα και ήταν εμπύρετος. Δεν έχει αποδειχθεί πως ο θάνατος του συνδέεται με τη νόσο Νάξο, αυτό το ερώτημα θα απαντηθεί μετά από την νεκροψία – νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί. Οι γιατροί υποθέτουν πως ο νεαρός μπορεί να έπασχε από την ασθένεια αυτή, αναμένουμε όμως απάντηση» σημειώνει η Ματίνα Παγώνη.
«Η εν λόγω κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια βεβαίως μπορεί να διαπιστωθεί μετά από ειδικές εξετάσεις απλά επειδή είναι εξαιρετικά σπάνια και συνήθως τα άτομα δύσκολα μπαίνουν στη διαδικασία να το ψάξουν» αναφέρει στο Newsbeast η Ματίνα Παγώνη.
Τι είναι η «νόσος Νάξος» και πόσο συχνή είναι
Πρόκειται για μία κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου και πλήττει παγκοσμίως 1 στα 5.000 άτομα. Στη Νάξο όμως έχει εκτιμηθεί ότι οι ασθενείς μπορεί να φτάσουν τους 8 στους 100.
Κληρονομείται από τους γονείς και σε περίπτωση που και οι δύο είναι φορείς του μεταλλαγμένου γονιδίου, έχουν σε κάθε κύηση 25% πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί τους με τη νόσο.
Με τη νόσο ασχολήθηκαν το 1985 ο καρδιολόγος Νίκος Πρωτονοτάριος και η σύζυγος του Μανταλένα Τσατσοπούλου οι οποίοι παρατήρησαν ανεξήγητους αιφνίδιους θανάτους σε νέους στα ορεινά χωριά του νησιού, εκεί όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συγγενείς μεταξύ τους.
Οι ασθενείς με τη «νόσο Νάξο» συνήθως έχουν πυκνά σγουρά μαλλιά και στο δέρμα τους παρατηρούνται αλλοιώσεις.
Σημειώνεται πως γονιδιακές μεταλλάξεις αντίστοιχες με αυτή της Νάξου έχουν εντοπιστεί στους Φούρνους Ικαρίας, στην Κάλυμνο όπως επίσης και στη Σαμοθράκη.
Η «νόσος Νάξος» είχε προκαλέσει την εγρήγορση του υπουργείου Υγείας το 2019, όταν και αποφασίστηκε από την πολιτική του ηγεσία να πραγματοποιηθούν προληπτικές εξετάσεις και στους 5.000 κατοίκους του νησιού.
Το σχετικό post του Newsbeast στο Instagram