Στον εκθεσιακό χώρο της Αγιάς, στα Χανιά, παραμένουν για τρίτη ημέρα οι μετανάστες που μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας εκεί, μετά από επιχείρηση διάσωσήης, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν έστειλε σήμα κινδύνου, ενώ βρισκόταν ανοικτά της Κρήτης.
Από τους συνολικά 345 παράνομους μετανάστες, μεταξύ των οποίων είναι 49 παιδιά και 20 γυναίκες, οι έξι συνελήφθησαν από τις λιμενικές Αρχές ως διακινητές και αναμένεται να οδηγηθούν την Παρασκευή στο αυτόφωρο, προκειμένου να δικαστούν. Τον χώρο που βρίσκονται οι μετανάστες επισκέφθηκε το μεσημέρι η προϊσταμένη του τμήματος Προστασίας Προσφύγων και Αιτούντων Άσυλο της διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Λαμπρινή- Νινέττα Ζώη.
Η κ. Ζώη που συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και υπηρεσιακούς παράγοντες, κυρίως από την πρόνοια, είδε από κοντά τις συνθήκες που υπάρχουν, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις ενέργειες που θα ακολουθήσουν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών.
«Εδώ δεν υπάρχει κέντρο πρώτης υποδοχής. Είναι ένα κενό που υπάρχει και η παρουσία μου εδώ έχει ως στόχο να δούμε πώς θα διαχειριστούμε καλύτερα αυτό το κενό, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν ειδικά ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι τα ασυνόδευτα ανήλικα και τα γυναικόπαιδα. Επίσης να εξετάσουμε αν χρειάζεται να έρθει κλιμάκιο, που χρηματοδοτεί και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, για να ενημερωθούν οι άνθρωποι αυτοί για τις διαδικασίες ασύλου, προκειμένου όσοι επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση ασύλου να έχουν όλη την πληροφόρηση και τη διευκόλυνση για να το κάνουν» είπε η κ. Ζώη.
Ανέφερε, επίσης, ότι εξετάζεται άμεσα η μεταφορά σε κάποιο ξενοδοχείο των ευάλωτων ομάδων. «Σε συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες θα δούμε πώς θα συντονίσουμε τις υπηρεσίες που πρέπει να λάβουν αυτοί οι άνθρωποι. Μελετούμε οι ευάλωτες ομάδες να πάνε σε ένα ξενοδοχείο μόλις τελειώσει η διαδικασία ταυτοποίησής τους» είπε.
Οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους ενώ την φροντίδα της σίτισής τους έχουν αναλάβει οι τοπικές Αρχές και φορείς. Στον χώρο που παραμένουν, καθημερινά φθάνουν είδη ένδυσης και υπόδησης από πολίτες, ενώ ο συνεταιρισμός φαρμακοποιών Χανίων προσέφερε βρεφικό γάλα, φάρμακα, καθώς και μέσα προστασίας, όπως γάντια και μάσκες για όσους έρχονται σε καθημερινή επαφή μαζί τους.
Την ευθύνη φύλαξης του χώρου έχει αναλάβει η ΕΛΑΣ. Στα Χανιά, βρίσκονται επίσης κλιμάκια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και της Frontex.