Κοινή δήλωση προθέσεως που αφορά το συντονισμό των επιδιώξεων και προτεραιοτήτων της ελληνικής και ιταλικής προεδρίας στην ΕΕ στον τομέα της άμυνας και τη διοργάνωση κοινών δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, των νέων προκλήσεων ασφάλειας και άμυνας, μέσα από κοινή αντίληψη των απειλών, υπέγραψαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μάριο Μάουρο, μετά το τέλος των συνομιλιών τους, σήμερα, στην Αθήνα.
Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η ενίσχυση των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μέσα από τη χάραξη και υιοθέτηση μίας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής σχετικά με τη θαλάσσια ασφάλεια, και η συνεχής ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.
Οι δύο υπουργοί επεσήμαναν την ανάγκη για ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπό το πρίσμα των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών. Επίσης, συμφώνησαν στην αναζήτηση νέων στρατηγικών για την περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και για την πρακτική εξερεύνηση των μεγάλων ευκαιριών που προκύπτουν, μέσω της τεχνολογικής και βιομηχανικής συνεργασίας των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ο κ. Μάουρο τόνισε ότι η Ελλάδα κατέχει «μία στρατηγική θέση, που λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ του κοινού μας οίκου, της Ευρώπης, και της Μέσης Ανατολής, όπου μία διαρκής ασταθής κατάσταση θέτει όλο και περισσότερο σε κίνδυνο την επιθυμία μας για ειρήνη και ασφάλεια». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δράσεις της ιταλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης «που οργανώνεται από εγκληματίες με σαφείς δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις». Ο Ιταλός υπουργός έκανε λόγο για «στενή συνεργασία με την Ελλάδα, όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για τη δημιουργία μίας κοινής επιχειρησιακής εικόνας». Τέλος, τάχθηκε υπέρ ενός ενεργότερου ρόλου της ΕΕ για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, σε διεθνές επίπεδο, και της εκλογίκευσης και βελτίωσης της λειτουργικότητας των αμυντικών δαπανών, εκφράζοντας, συγχρόνως, τη βεβαιότητα για την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας.