Κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, στοιβαγμένοι μέσα σε διαμορφωμένη κρύπτη, στην οροφή τουριστικού λεωφορείου, και εφοδιασμένοι με κρουασάν, νερό και κουβέρτες, επρόκειτο να ταξιδέψουν 19 αφρικανικής καταγωγής μετανάστες, με προορισμό την Ιταλία.

Η επιχείρηση της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης αποκάλυψε τη δράση οργανωμένου κυκλώματος λαθροδιακινητών, που διέθετε ειδικά κατασκευασμένο λεωφορείο και μέσω τουριστικού πρακτορείου, μετέφερε νόμιμους και μη μετανάστες σε χώρες της Ευρώπης.

Το «εισιτήριο» για την… ελευθερία κόστιζε για κάθε αλλοδαπό έως 3.000 ευρώ, ενώ, τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν και ‘εικονικούς’ επιβάτες -κυρίως οικονομικά ασθενείς ομογενείς- για… ξεκάρφωμα, ο καθένας από τους οποίους εισέπραττε 100 ευρώ για κάθε ‘εκδρομή’.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν πέντε άτομα, που κατηγορούνται ως μέλη του κυκλώματος, ανάμεσά τους κι ένας Γεωργιανός, 51 ετών, που φέρεται ως διευθύνων της εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος δύο ακόμη ατόμων, μεταξύ αυτών ο ιδιοκτήτης του τουριστικού πρακτορείου, ηλικίας 40 ετών.

Όπως ανακοίνωσαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., παρουσιάζοντας την υπόθεση, οι Σομαλοί μετανάστες είχαν φτάσει από την Αθήνα λίγες ώρες πριν αναχωρήσει το λεωφορείο, το οποίο ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς κοντά στην περιοχή των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

«Στον έλεγχο που κάναμε στο λεωφορείο βρήκαμε τους μετανάστες στην κρύπτη της οροφής. Συνολικά πρόκειται για δώδεκα γυναίκες και επτά άντρες. Στο εσωτερικό του λεωφορείου υπήρχαν και 23 ‘εικονικοί’ επιβάτες οι οποίοι συνελήφθησαν» τόνισε ο διευθυντής της διεύθυνσης αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, Γιώργος Παντελάκος. Όπως ανέφερε ο ίδιος, μέλη του κυκλώματος ακολουθούσαν το λεωφορείο με πολυτελές Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τις κατά περίσταση κατηγορίες της «ένταξης, συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης», της «διευκόλυνσης εξόδου μη νόμιμων μεταναστών σε χώρα της Ε.Ε.» και της «συνέργειας» στην προηγούμενη πράξη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα Πλημμελειοδικών που τους παρέπεμψε να απολογηθούν σε ανακριτή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διαλευκανθεί το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.