Αφήνοντας πίσω του τις μάχες στο Χαλέπι, ο σύριος καταστηματάρχης Οσάμα ήταν πεπεισμένος ότι θα ήταν ευπρόσδεκτος στην Ευρώπη. Πέντε μήνες αργότερα έχει κολλήσει στην σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα όπου τα χρήματα αλλά και η συμπάθεια είναι ελάχιστα.

Την ιστορία του Οσάμα, της συζύγου του και των δύο του παιδιών και της οικογένειάς του φιλοξενεί σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters, εξιστορώντας πως οι δουλέμποροι τους έδειραν και τους λήστεψαν όταν έφτασαν στην Αθήνα, πως συνελήφθησαν ως παράνομοι μετανάστες και μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια. Διώχθηκε από την Ελλάδα αλλά μη έχοντας που να πάει μετανιώνει την μέρα που πάτησε το πόδι του στη χώρα.

«Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στον Θεό. Στη Συρία γίνεται πόλεμος και η χώρα έχει καταστραφεί», λέει στο Reuters o 35χρονος Οσάμα. Το σπίτι του είναι σε ένα βρώμικο υπόγειο διαμέρισμα στην Αθήνα όπου δεσπόζει η σημαία της Συρίας στον τοίχο.

«Στην Ελλάδα, είχαμε πικρές εμπειρίες και δεν μπορούμε να πάμε σε άλλη χώρα. Δεν έχουμε χρήματα, ταυτότητες ή διαβατήρια για να ταξιδέψουμε. Είμαστε παγιδευμένοι εδώ», εξομολογείται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters, η οικογένεια του Οσάμα είναι μόνο μια από τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που φθάνουν από την Συρία στην Ευρώπη με την ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα και καταλήγουν να βρίσκονται στο πιο οικονομικά ρημαγμένο έθνος, όπου η κρίση έχει τροφοδοτήσει μίσος για τους μετανάστες.

Πέρυσι, στην Ελλάδα – την κύρια πύλη εισόδου στην ΕΕ για τους μετανάστες – συνελήφθησαν περισσότεροι από 8.000 Σύριοι που μπήκαν παράνομα στη χώρα εν μέσω εξεγέρσεων κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ. Οι περισσότεροι ήλπιζαν να κατευθυνθούν προς τη βόρεια Ευρώπη.

Η Eva Cosse της Human Rights Watch για την Ελλάδα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση στην Ελλάδα για τους Σύριους αιτούντες άσυλο, όπως και για τους άλλους, είναι πολύ κακή».

ΤΟΥΣ ΧΤΥΠΗΣΑΝ, ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΑΝ

Η ιστορία του Οσάμα υπογραμμίζει τη δύσκολη θέση των Σύριων προσφύγων. Σε κατάσταση απελπισίας, προκειμένου να φύγουν, καταλήγουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από δουλέμπορους.

Μετά από μια έκρηξη βόμβας στο σπίτι του στο Χαλέπι πέρισυ, ο Οσάμα κατέβαλε 7.000 ευρώ σε δουλέμπορους για να περάσει με την οικογένειά του με πλοίο από την Τουρκία στο νησί της Σάμου.

Μόλις έφτασαν στην Αθήνα, οι δουλέμποροι, που τους είχαν υποσχεθεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, τους πήγαν σε ένα διαμέρισμα, τους έδεσαν τα μάτια, τους έδειραν, έκλεψαν τα έγγραφά τους, καθώς και 12.500 ευρώ που είχαν αποταμιεύσει.

Σοκαρίστηκαν, μάλιστα, όταν η αστυνομία ανταποκρίθηκε συλλαμβάνοντας όλη την οικογένεια – και τα δύο τους παιδιά, ηλικίας 3 και 5 ετών – και τους έβαλε σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών.

Εβδομάδες μετά, ο Οσάμα επέστρεψε στο αστυνομικό τμήμα για το θέμα της ληστεία από τους δουλέμπορους. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά, συνελήφθη ξανά και κρατήθηκε για άλλες 10 ημέρες, καθώς είχε μείνει περισσότερο από το χρονικό όριο που επιτρεπόταν βάσει της διαταγής απέλασης τους.

Χωρίς το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Συρία, αλλά και ούτε να μετακινηθούν κάπου αλλού στην Ευρώπη χωρίς χρήματα ή διαβατήρια, η οικογένεια του Οσάμα σπάνια βγαίνει έξω από το σπίτι τους στην Αθήνα, καθώς φοβούνται μήπως συλληφθούν από την αστυνομία και τις επιθέσεις από ακροδεξιούς.