Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, διαπίστωσε την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης. Η Επίτροπος υπογράμμισε παράλληλα την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την Ελλάδα με επιπλέον χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια, λαμβάνοντας υπόψιν τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται τόσο στο μεταναστευτικό, όσο και λόγω της οικονομικής κρίσης.
«Υπάρχει πρόγραμμα, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει συντονισμός, υπάρχει πολιτική βούληση», δήλωσε η Επίτροπος, στη συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκληρώνει τη διήμερη επίσκεψή της, στη διάρκεια της οποία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, ενώ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της διαμονής της στην Ελλάδα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια με τον οποίο μάλιστα συμφώνησαν ένα Σχέδιο Δράσεων.
Η Μάλμστρομ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί με τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής καθώς και με τις επιστροφές των μεταναστών, αλλά σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομικό σύστημα ασύλου, που να λαμβάνει και να απαντά γρήγορα στα αιτήματα και πρέπει επίσης να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής σε ορισμένα κέντρα υποδοχής.
Παράλληλα υποσχέθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν στενά προκειμένου να ολοκληρωθεί το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.
«Η ΕΕ γνωρίζει τις δυσκολίες και τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη μέλη τις δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης», είπε η Επίτροπος.
Ως προς τη χρηματοδότηση των δράσεων αυτών, υπογράμμισε ότι υπάρχουν κονδύλια των οποίων η απορρόφηση από τα ελληνικά υπουργεία παραμένει ζητούμενο και υπάρχει στενή συνεργασία με τα υπουργεία αυτά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, η Ελλάδα έχει λάβει 170 εκατ. ευρώ το 2011-12 και 85 εκατ. έχουν προβλεφθεί για το 2013 για τα τέσσερα ταμεία που αφορούν τη μετανάστευση, το άσυλο και την προστασία των συνόρων ενώ η Επιτροπή συνεργάζεται με την Task Force για την αξιοποίηση των κονδυλίων που προβλέπονται από άλλα ταμεία της ΕΕ.
Ανέφερε μάλιστα ότι το ποσοστό της ελληνικής συγχρηματοδότησης θα πέσει στο 5% από το 25% που ήταν παλιότερα.
Η Μάλμστρομ εξέφρασε την ανησυχία ολόκληρης της Ευρώπης για την κατάσταση στη Συρία και το προσφυγικό πρόβλημα που δημιουργεί η εμφύλια σύρραξη. Η μεγάλη πλειοψηφία των 250.000 Σύρων που έχουν φύγει βρίσκονται στις γειτονικές Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία. Την περασμένη εβδομάδα 9000 πήγαν στην Ευρώπη, οι περισσότεροι στην Σουηδία και τη Γερμανία, είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, ότι χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα και ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, η Συρία θα είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη.
Για τη συμφωνία επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία, η οποία αν και έχει ολοκληρωθεί δεν έχει επικυρωθεί και δεν εφαρμόζεται, είπε φιλοδοξία μας είναι να ξεκινήσουμε έναν διάλογο και για τις θεωρήσεις, ένα θέμα που εγείρει έντονα η τουρκική πλευρά και πρόσθεσε ότι η αναθεώρηση του κώδικα χορήγησης θεωρήσεων της ΕΕ που έχουμε ξεκινήσει θα λαμβάνει υπόψιν και την Τουρκία.
Στα συμφωνηθέντα λίγο πριν με τον κ. Δένδια, υποσχέθηκε παράλληλα ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να πείσει τις τουρκικές αρχές να υπογράψουν τη συμφωνία και να υπενθυμίσει την αναγκαιότητα να εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της απέναντι στα κράτη-μέλη.
Ερωτηθείσα για το πιλοτικό πρόγραμμα που εφάρμοσε η Ελλάδα έναντι των Τούρκων πολιτών εφέτος το καλοκαίρι , διευκολύνοντας τη βίζα για ορισμένες περιοχές, με θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία , είπε ότι το πρόγραμμα αυτό είχε μεγάλη επιτυχία και ότι θα αξιολογήσουμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον.
«Προφανώς η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την Ευρώπη και πολύ σημαντικός γείτονας για σας», είπε.
Για τους μετανάστες που εισέρχονται παράνομα χωρίς να δικαιούνται άσυλο, αλλά αναζητούν μια καλύτερη τύχη, η Επίτροπος τόνισε ότι προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και την οικονομία των χωρών τους, ώστε να επιστρέψουν, αναφέροντας μεταξύ αυτών την Ινδονησία και το Μαρόκο, ενώ δέχθηκε ότι με χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τα Παλαιστινιακά Εδάφη, είναι πολύ δύσκολη η συνεργασία.