Την εγρήγορση των εισαγγελικών αρχών για περιπτώσεις ρατσιστικών εγκλημάτων και τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων για την εγκληματικότητα αυτής της μορφής ζητά ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιάννης Ιωαννίδης, με έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.
Ο κ. Ιωαννίδης υπογραμμίζει ότι οι περιπτώσεις ρατσιστικών εγκλημάτων πρέπει να ερευνώνται σε βάθος και να ασκούνται οι διώξεις σε βάρος όσων παρανομούν από ρατσιστικά κίνητρα.
Επίσης, ο γενικός γραμματέας ζητά τη συνδρομή των εισαγγελικών λειτουργών στην καταγραφή των ρατσιστικών εγκλημάτων, καθώς υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία, τα τελευταία χρόνια, ανάμεσα στον αριθμό των περιστατικών που δίνουν οι επίσημες ελληνικές αρχές και στα σχετικά στοιχεία διεθνών αλλά και ελληνικών φορέων που ασχολούνται με το πρόβλημα, όπως είναι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Εθνική Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ.λπ.
Ο κ. Ιωαννίδης επικαλείται έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που κάνουν λόγο ότι ετησίως ασκούνται ελάχιστες διώξεις για παραβίαση του Ν. 927/1979 και υπογραμμίζει την έλλειψη στατιστικών στοιχείων αναφορικά με την εγκληματικότητα αυτής της μορφής.
Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων συναρμόδιων υπουργείων, διαπιστώθηκε ότι η έλλειψη στατιστικών στοιχείων αποτελεί σημαντικό κενό, που θα οδηγήσει τους απεσταλμένους των διεθνών οργανισμών να καταφεύγουν σε ανεπίσημες καταγραφές τρίτων πηγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία της χώρας μας.
Στη σύσκεψη αυτή, όπως αναφέρει ο κ. Ιωαννίδης, επισημάνθηκε η ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού καταγραφής σχετικών εγκληματικών πράξεων, καθώς και η ανάγκη να διερευνούν οι εισαγγελικές αρχές την τυχόν ύπαρξη μίσους εθνικού, φυλετικού, θρησκευτικού (ή λόγω διαφορετικού γενετήσιου προσανατολισμού), καθώς ένα τέτοιο κίνητρο αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.