Εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ελλάδα το προσφυγικό ζήτημα, παρά τους περιορισμένους πόρους της, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, οι κ.κ. Ξυδάκης και Γιάγκλαντ αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος, τη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας και πώς θα μπορούσε το Συμβούλιο της Ευρώπης να συνεισφέρει, καθώς και άλλα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κ. Γιάγκλαντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τόνισε πως το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και «δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της». Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να παράσχουν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριέλαβε και τις δυσκολίες μετεγκατάστασης των προσφύγων, ιδιαίτερα των ανήλικων παιδιών, από την Ελλάδα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι το μήνυμα αυτό θα το μεταφέρει στα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όταν επιστρέψει στην έδρα του οργανισμού, στο Στρασβούργο.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στα ανήλικα παιδιά, και δη τα ασυνόδευτα, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε το πρωί στο κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα Άνω Πετράλωνα. Στο ίδιο πνεύμα, σημείωσε πως η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε κάθε πρόσφυγας να έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση ασύλου.
Ο κ. Ξυδάκης, από τη μεριά του, δήλωσε πως «η εμπειρία του γενικού γραμματέα, η γνώση του και το ευρύ δίκτυο πληροφόρησης και στρατηγικής σκέψης που συγκεντρώνεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης μάς είναι πολύτιμη». Ο κ. Γιάγκλαντ είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την Ευρώπη και την Ελλάδα, προσέθεσε και σημείωσε πως οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις του είναι πάρα πολύ χρήσιμες, και για τη διαμόρφωση της δική μας οπτικής και της δικής μας πολιτικής. Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στο Συμβούλιο της Ευρώπης αυτό καθεαυτό, επισημαίνοντας: «Είναι ένας οργανισμός που έχει συμπαρασταθεί διαχρονικά στον ελληνικό λαό και στην Ελληνική Δημοκρατία όταν ήταν πληγωμένη. Και τώρα, που είναι στα πόδια της, η Ελλάδα είναι δραστήριο και ζωντανό μέλος, με μεγάλο ενδιαφέρον για τις τύχες της Ευρώπης, αυτής της μεγάλης Ευρώπης, της Ευρώπης πέρα των συνόρων της ΕΕ».
Ο Νορβηγός επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Σήμερα το πρωί επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στα Άνω Πετράλωνα και στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη.
Αύριο θα μεταβεί στο Ναύπλιο για να συμμετάσχει στο διήμερο συνέδριο με θέμα «Προστασία των αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών, μαθήματα από την πρόσφατη κρίση και προοπτικές για συντονισμένη δράση των διεθνών οργανισμών». Το Σάββατο ο κ. Γιάγκλαντ θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ναυπλιέων, μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο παλαιότερος διακρατικός οργανισμός της ηπείρου, στον οποίο συμμετέχουν 47 κράτη και η αποστολή του είναι να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο κ. Γιάγκλαντ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, εξελέγη γενικός γραμματέας του οργανισμού τον Σεπτέμβριο του 2009 και επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2014.