«Είμαστε όλοι συγκινημένοι με το χαμόγελο αυτών των παιδιών που επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο. Είναι άνθρωποι που έφυγαν από την πόλη Χαλέπι της Συρίας» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων.

«Η κρίση είναι κυρίως κρίση για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αφού δίνουν μάχη για να επιζήσουν κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ πρέπει να «διανείμει» τους πρόσφυγες σε 28 χώρες, ανάμεσα σε 507 εκατ. κατοίκους που ζουν στην ΕΕ, ο αριθμός των προσφύγων δεν είναι μεγάλος».

«Η Ελλάδα με δεδομένη την οικονομικής της κατάσταση αντιμετωπίζει το προσφυγικό. Όλες αυτές τις συνθήκες πρέπει να θεωρηθούν έκτακτες» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να μιλάμε για αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, ώστε όλοι οι λαοί της Ευρώπης να συνεργαστούν για να λύσουν το πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται είναι η συνεργασία, αυτό είναι το πνεύμα της ΕΕ».

«Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το προσφυγικό δεν είναι μία ευρωπαϊκή πρόκληση, αλλά ένα εθνικό πρόβλημα» κατέληξε ο Μάρτιν Σουλτς.