Υπεραμύνεται της μεταναστευτικής πολιτικής της απελθούσας κυβέρνησης η πρώην αρμόδια υπουργός, Τασία Χριστοδουλοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει από την αρχή ότι το μεταναστευτικό αποτελεί ένα μείζον ευρωπαϊκή και όχι αποκλειστικά ελληνικό ζήτημα, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται.
Σε άρθρο της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τασία Χριστοδουλοπούλου επισημαίνει την ανάγκη για «απαραίτητες συνέργειες με την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα» και τονίζει ότι «κανένα από τα παλιά μέσα δεν αρκεί πλέον να αντιμετωπίσει το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα». Προκρίνει την παροχή καθεστώτος ασύλου στους πρόσφυγες από όλη την ΕΕ και την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης σε όλες τις χώρες της ΕΕ ώστε να μην μένουν στις χώρες εισόδου, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η συνθήκη του Δουβλίνου καταργήθηκε στην πράξη και πλέον πρέπει να ακυρωθεί και επίσημα.
Διαβάστε το άρθρο της Τασίας Χριστοδουλοπούλου
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε από την αρχή ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό, αλλά κυρίως ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα. Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε.
Είναι πλέον φανερό ότι καμία χώρα δεν μπορεί πια να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του ζητήματος μόνη της και χωρίς τις απαραίτητες συνέργειες με την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα. Όσο οι πόλεμοι, η βία και η φτώχεια κυριαρχούν στον πλανήτη και στη γειτονιά μας, τόσο οι συνέπειες θα γίνονται δυσβάστακτες.
Κανένα από τα παλιά μέσα δεν αρκεί πλέον να αντιμετωπίσει το μεγάλο προσφυγικό ρεύμα.
Το Δουβλίνο καταλύθηκε στην πράξη και οι ηγέτες της Ε.Ε υποχρεώνονται να το αναστείλουν επίσημα.
Η απόφαση της Ε.Ε για μετεγκατάσταση 8.000 προσφύγων από την Ελλάδα και επιμερισμό τους στα άλλα κράτη μέλη, ξεπεράστηκε από την πραγματικότητα, αφού 8.000 έφτασε να είναι η ημερήσια άφιξη προσφύγων στα νησιά μας.
Η υιοθέτηση προγραμμάτων ευρείας χορήγησης ανθρωπιστικών θεωρήσεων (βίζα), από τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, αποτελούν τη μόνη εγγύηση για την ασφαλή είσοδο των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, χωρίς να επιβαρύνονται οι χώρες στις οποίες δεν επιθυμούν να διαμείνουν.
Η παροχή καθεστώτος ασύλου στους πρόσφυγες, η αμοιβαία αναγνώριση του καθεστώτος και η ελεύθερη κυκλοφορία τους στις χώρες της Ε.Ε. αποτελεί ένα επείγον μέτρο, για την προστασία τους.
Η άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης (relocation) των προσφύγων σε διάφορες χώρες ανά την Ευρώπη, οι οποίοι φτάνουν στις χώρες εισόδου -στην Ελλάδα και την Ιταλία-, πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε ένα γενναιόδωρο και δίκαιο σύστημα επιμερισμού των ευθυνών, πρέπει να αποφασιστεί άμεσα .
Κάθε ιδέα να μετατραπούν οι χώρες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, σε γκέτο φιλοξενίας, ενώ οι όμορες χώρες θα υψώνουν τείχη για να εμποδίσουν τις ροές προς τις πλούσιες χώρες του βορρά, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.
Ή τα κράτη- μέλη της Ε.Ε θα επιμεριστούν τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες ή η προσφυγική κρίση θα επιβάλει τους δικούς της κανόνες.
Η πρόκληση των απελπισμένων ανθρώπων, που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο, μας εγκαλεί όλους, κράτη και πολίτες».