Τρόπο αντιμετώπισης του κύματος μεταναστών που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο θα αναζητήσουν σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών της ευρωζώνης.
Κύριο ζήτημα στις συνομιλίες που θα έχουν στο Λουξεμβούργο είναι το σχέδιο δικαιότερης «κατανομής» των αιτούντων άσυλο στα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε.
Η μεταναστευτική κρίση έχει θέσει υπό δοκιμασία ιδιαίτερα τους πόρους της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας. Ωστόσο ορισμένες βόρειες και ανατολικές χώρες επιχειρηματολογούν κατά του σχεδίου αυτού υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει μετανάστες να εξαναγκαστούν να εγκατασταθούν σε χώρες όπου δεν το επιθυμούν.
Περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος στη Μεσόγειο.
Η Ιταλία και η Ελλάδα, σημειώνει το BBC, που έχουν ήδη υποδεχθεί τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους που έφτασαν στις ακτές τους, επιμένουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να επωμιστούν μέρος του «βάρους» αυτού.
Η Ρώμη έχει προειδοποιήσει πως αν άλλες χώρες δεν υποστηρίξουν το σχέδιο αυτό, η Ιταλία έχει «σχέδιο Β» το οποίο, όπως έχει δηλώσει ο Ματέο Ρέντσι, θα «πλήξει περισσότερο την Ευρώπη».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει πως θέλει να υιοθετήσει «άμεσα μέτρα για να αποτρέψει τις ανθρώπινες τραγωδίες και να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες».
Η Επιτροπή θέλει να επανεγκαταστήσει 24.000 ανθρώπους από την Ιταλία και 16.000 από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τον πληθυσμό, το ΑΕΠ, τη ανεργία και τον αριθμό των υπαρχόντων προσφύγων. Ξεχωριστή πρόταση προβλέπει την επανεγκατάσταση 20.000 κυρίως Σύρων προσφύγων που σήμερα ζουν σε καταυλισμούς στην Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο.
Ωστόσο η Γαλλία και η Γερμανία – που προβλέπεται μαζί να δεχθούν το 30% των προσφύγων – ζήτησαν δικαιότερη κατανομή τους.