Πέρα από τις σχολές που τις δηλώνουν χιλιάδες υποψήφιοι υπάρχουν και τμήματα που δε συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων.
Τα περισσότερα τμήματα που δε συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των υποψηφίων απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το τμήμα Ισπανικής Φιλολογίας στην Αθήνα προσέφερε 72 θέσεις στην κατηγορία του 90% Ημ. Λύκεια και δηλώθηκε στο μηχανογραφικό από 99 υποψηφίους. Όποιος κατάφερνε να γράψει το 10 στα Ισπανικά θα μπορούσε να πετύχει την εισαγωγή του στο εν λόγω τμήμα αφού έμειναν 2 κενές θέσεις.
Άλλο ένα ξενόγλωσσο τμήμα ήταν σε αυτά που δεν προσέλκυσαν πολλούς υποψηφίους. Το τμήμα Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ προσέφερε 90 θέσεις ενώ το τμήμα δηλώθηκε από 130 άτομα. Παραπλήσια ήταν και η εικόνα στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας όπου το δήλωσαν 142 άτομα και ο θέσεις ήταν 67.
Μικρός ήταν ο αριθμός των προτιμήσεων και για το τμήμα Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς στη Ζάκυνθο που δηλώθηκε από 255 υποψηφίους. Οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 69 για τους υποψηφίους της γενικής σειράς και μόνο 1 εισήχθη στο εν λόγω τμήμα.
Ελάχιστες ήταν οι προτιμήσεις και για τα τμήματα μουσικών σπουδών που επίσης απαιτούν εξέταση σε ειδικά μαθήματα. Το τμήμα Μουσικής Επιστήμης στο Μακεδονίας δηλώθηκε από 308 άτομα, το Μουσικών Σπουδών Αθήνας από 327, το αντίστοιχο τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου από 361 και του Αριστοτελείου από 367. Μικρό αριθμό προτιμήσεων είχαν τα τμήματα Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας.