Αυξημένο ενδιαφέρον για να στείλουν τα παιδιά τους σε πειραματικά σχολεία δείχνουν οι γονείς, οι οποίοι μέσα στην επόμενη εξαετία θα έχουν στη διάθεσή τους 57 επιπλέον σχολεία στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.
Χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμά του για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία τα οποία, όπως είπε ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος, αποτελούν την αιχμή των αλλαγών στην εκπαίδευση και της επιδιωκόμενης αριστείας.
Η εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία γίνεται πλέον με εξετάσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά η ζήτηση για εγγραφή αυξήθηκε από πέρυσι κατά 30%, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος». Το έτος 2013 κατατέθηκαν 9.997 αιτήσεις εγγραφής στα πειραματικά σχολεία της χώρας για 3.230 θέσεις, ενώ φέτος οι αιτήσεις έφτασαν τις 13.017 για 3.350 θέσεις. Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα σχολεία αυτά έχουν περάσει όλοι από τη διαδικασία της αξιολόγησης, ενώ στα σχολεία εφαρμόζονται νέο ωρολόγιο πρόγραμμα και καινοτόμες μέθοδοι διδασκαλίας.
Οπως υπογράμμισε ο κ. Αρβανιτόπουλος, «στην Ελλάδα του 2020 θα διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο με περισσότερους από 15 χιλιάδες μαθητές που θα έχουν τη δυνατότητα να επιδιώκουν την αριστεία, συμβάλλοντας στην πατρίδα και εξασφαλίζοντας για τον εαυτό τους ευημερία και ικανοποίηση». Ενδεικτικά ανά Περιφερειακή Διεύθυνση έχει προγραμματισθεί να λειτουργήσουν έως το 2020 τα εξής σχολεία: Στα Δωδεκάνησα ένα νηπιαγωγείο, τρία δημοτικά, ένα γυμνάσιο και ένα γενικό λύκειο στη Ρόδο. Στην Κρήτη γυμνάσιο, δημοτικό και νηπιαγωγείο στο Ρέθυμνο και ένα λύκειο με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και επίσης ένα σχολείο από κάθε βαθμίδα στο Ηράκλειο. Πειραματικά σχολεία θα λειτουργήσουν επίσης στην Αλεξανδρούπολη, στην Καβάλα, στη Μυτιλήνη, στην Πάτρα, στη Φλώρινα, στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Αττική, στη Λάρισα, στη Λαμία, στην Κέρκυρα κ.α.
Οπως τόνισε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τα πειραματικά σχολεία θα έχουν σύνδεση και με τα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ σε αυτά θα κάνουν πρακτική άσκηση και οι φοιτητές. «Τα πειραματικά σχολεία ήταν ένας επιτυχής θεσμός, κακώς καταργήθηκαν και σωστά εμείς επαναφέρουμε αυτό τον θεσμό», κατέληξε ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος.
Στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς μετέθεσε την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο κ. Αρβανιτόπουλος επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση η αξιολόγηση δεν σημαίνει απόλυση για τους δασκάλους και καθηγητές και ότι ήδη έχουν περάσει 32 χρόνια χωρίς να εφαρμόζεται στα σχολεία πρόγραμμα αξιολόγησης. Ο υπουργός αναφερόμενος στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών τόνισε ότι άσκησαν τρομοκρατία στους συναδέλφους τους ισχυριζόμενοι ότι αξιολόγηση σημαίνει απόλυση και συμπλήρωσε: «Ο κομματισμός μόλυνε την εκπαίδευση. Τώρα όμως όταν λέμε αξιολόγηση δεν εννοούμε ξεκαθάρισμα κομματικών λογαριασμών αλλά ένα αδιάβλητο και αντικειμενικό σύστημα, για να δούμε τα κενά μας και να βελτιωθούμε».
Αναφερόμενος στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, ο υπουργός είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει τις αλλαγές που θα γίνουν όσον αφορά στην τοποθέτηση των καθηγητών και δασκάλων, ενώ ανακοινώσεις θα γίνουν και για τη διάρκεια του διδακτικού έτους (αν θα επιμηκυνθεί ή όχι), τις σχολικές αργίες, καθώς και την ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.