Για μια ακόμη χρονιά Έλληνες μαθητές Λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα «Διεθνή Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων» (International Master Classes).
Πρόκειται για ημερίδες όπου οι μαθητές παίρνουν μια γεύση της σύγχρονης επιστήμης δουλεύοντας πλάι- πλάι με επιστήμονες φυσικής σωματιδίων και αναλύουν γεγονότα από τον Μεγάλο Επιταχυντή του CERN στην Ελβετία.
Για δέκατη χρονιά τα «International Master Classes» θα λάβουν χώρα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο από τις 12 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου. Στην Ελλάδα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών (60 μαθητές), Θεσσαλονίκης (100 μαθητές) και Κρήτης (70 μαθητές), το ΕΜΠ (120 μαθητές) και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (40 μαθητές).
Το ΕΜΠ οργανώνει και αντίστοιχη ημερίδα για 40 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης.
Οι μαθητές θα αναλύσουν δεδομένα ψάχνοντας για σωματίδια με πολύ μικρή διάρκεια ζωής, συμπεριλαμβανόμενου του σωματιδίου Χιγκς. Θα δουλεύουν, θα συνομιλούν και θα γευματίζουν μαζί με τους επιστήμονες που τους επιβλέπουν, ενώ θα ολοκληρώνουν τη μέρα τους συμμετέχοντας σε μια διεθνή τηλεδιάσκεψη με μαθητές από άλλες χώρες, όπως κάνουν και οι επιστήμονες στις συνεργασίες τους.
Τον διεθνή συντονισμό των μαθημάτων έχει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και το Πρόγραμμα QuarkNet, σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group- IPPOG). Η IPPOG αποτελεί μια ανεξάρτητη ομάδα από επιστήμονες-εκλαϊκευτές που αντιπροσωπεύουν χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στην έρευνα σωματιδίων στα διάφορα ανά τον κόσμο εργαστήρια. Το QuarkNet είναι πρόγραμμα επιμόρφωσης καθηγητών σχολείων στις ΗΠΑ, που υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) και το υπουργείο Ενέργειας.
Οι Έλληνες μαθητές πρέπει να φοιτούν στην Γ΄ή στη Β’ Λυκείου, Θετικής ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, να έχουν απλές βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αγγλικών (επιπέδου Lower). Οι καθηγητές θα πρέπει να είναι του κλάδου ΠΕ4 (Φυσικοί).