Έντονη αντίδραση επικρατεί στον εκπαιδευτικό κόσμο και όχι μόνο, για το έγγραφο που στάλθηκε από τη ΓΑΔΑ και με το οποίο δίνεται η εντολή για την καταγραφή των σχολικών μονάδων αρμοδιότητας των αστυνομικών διευθύνσεων καθώς και για τη διενέργεια επισκέψεων και επαφών με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι προσωπικές επαφές με τους διευθυντές αποσκοπούν στην καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών κατά τη λειτουργία των σχολείων, καθώς και τη συλλογή τυχόν αιτημάτων που θα υποβληθούν από αυτούς (τους διευθυντές των σχολείων) και αφορούν το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη γενικά και της αστυνομίας ειδικότερα.
Μετά τη διενέργεια των προσωπικών επαφών των αστυνομικών με τους διευθυντές των σχολείων θα ακολουθήσει η σύνταξη σχετικών αναφορών και όλα τα στοιχεία θα πρέπει να σταλούν σε ηλεκτρονική μορφή μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου.
Σχετική ανακοίνωση για το έγγραφο της αστυνομίας έχει εκδώσει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας που αναρωτιέται από πότε στα σχολεία έχουν αρμοδιότητα τα αστυνομικά τμήματα. «Άραγε αναζητούν εγκληματίες μέσα στα σχολεία ή τους έπιασε ο πόνος για την έλλειψη σχολικών φυλάκων; Ή μήπως θα στέλνουμε τους απείθαρχους και τους ζωηρούς μαθητές στον εισαγγελέα; Γι’ αυτό έχουν χύσει τόσα κροκοδείλια δάκρυα για την ενδοσχολική βία, για να μας μάθουν να μιλάμε μεταξύ μας, με όρους του εγκληματολογικού;»
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών υποστηρίζει ότι τα όποια ζητήματα έχουν τα σχολεία να διαχειριστούν δεν αφορούν την αστυνομία ενώ χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή ως άκρως επικίνδυνη εκ μέρους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της κυβέρνησης γενικά, που θυμίζει ότι οι παλιότερες εποχές μπορούν κάλλιστα να επιστρέφουν σε περιόδους κρίσης.
«Οι ενέργειες της αστυνομίας έρχονται με τον πιο ωμό τρόπο να επιβεβαιώσουν το κυνήγι κάθε μαθητή – γονιού και εκπαιδευτικού που αμφισβητεί τις “επιταγές” του νέου σχολείου. Ας είναι καλά κάποιοι “πρόθυμοι” διευθυντές ή “αγανακτισμένοι” γονείς, αλλά και τα τελειοποιημένα συστήματα παρακολούθησης της σχολικής ζωής όπως το my school.
Ήδη, έχουμε δεκάδες κρούσματα σε όλη την Ελλάδα όπου ανήλικοι μαθητές σέρνονται σε αστυνομικά τμήματα γιατί συμμετείχαν σε καταλήψεις (π.χ. Κερατσίνι) και άλλες φορές καταδικάζονται απουσία συνηγόρου και χωρίς δικαίωμα έφεσης (π.χ. Λαμία). Τα μαθητοδικεία καλά κρατούν και το δόγμα “νόμος και τάξη” πρέπει να εμπεδωθούν πλήρως! Όποιος δεν συμφωνεί με τις αλλαγές στην εκπαίδευση ή διαμαρτύρεται για τη βαρβαρότητα που επικρατεί –μέσα και έξω από τα σχολεία- πρέπει να σωπάσει τώρα! Γι’ αυτό άλλωστε η αξιολόγηση αναφέρεται σε δύσκολους μαθητές (επικίνδυνη γενικολογία) και καταστάσεις κρίσης μέσα στα σχολεία (π.χ. διαμαρτυρίες, καταλήψεις). Σε όσους έχουν μικρή μνήμη θυμίζουμε και τον αστυνομικό της γειτονιάς που ζήταγε να μπει στα σχολεία για έλεγχο».
Η ΑΣΓΜΕ καλεί τόσο την σχολική κοινότητα όσο και το λαϊκό κίνημα να καταδικάσουν το γεγονός, να αρνηθούν την όποια εμπλοκή και να πάρουν μέτρα προστασίας ιδίως για τους μαθητές. Επίσης ζητά να παρθεί πίσω η εντολή της ΓΑΔΑ καθώς και να αποσυρθούν οι καταγγελίες των μαθητοδικίων»
Ακολουθεί το περιεχόμενο του εγγράφου της ΓΑΔΑ…
Θέμα: «Καταγραφή σχολείων που λειτουργούν σε περιοχές αρμοδιότητας Δν/σεων Αστυνομίας ΓΑΔΑ-Πραγματοποίηση επαφών με αρμόδιους φορείς».
Σχετ.:
Α. Υπ’ αριθμ. 1668 από 5/2/2014 διαταγή Γ.Ε.Α.Ν.Ε
Β.18648/14/214806 από 5/02/2014 διαταγή Γ.Α.Δ.Α- Τ.Γ.Α,
Κατόπιν των ανωτέρω σχετικών παρακαλούμε οι κ. διοικητές των αστυνομικών τμημάτων δικαιοδοσίας μας όπως:
α) Προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή των σχολείων που λειτουργούν στην περιοχή τους υποβάλλοντας το συνημμένο υπόδειγμα, excel, στις οικείες υποδιευθύνσεις αστυνομίας.
β) Μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές και συναντήσεις με τους κ. διευθυντές των ανωτέρω σχολείων, με σκοπό την καταγραφή υφιστάμενων προβλημάτων και αναγκών κατά τη λειτουργία των σχολείων, καθώς και τη συλλογή τυχόν αιτημάτων που θα υποβληθούν από αυτούς (τους διευθυντές των σχολείων) και αφορούν το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του πολίτη γενικά και της αστυνομίας ειδικότερα
γ) Συντάξουν εμπεριστατωμένες αναφορές υποβάλλοντας σε αυτές τις απόψεις τους προς τις οικείες υποδιευθύνσεις αστυνομίας.
Οι υποδιευθύνσεις αστυνομίας της δικαιοδοσίας μας παρακαλούνται όπως λόγω του όγκου των απαιτούμενων στοιχείων να μην προχωρήσουν σε τροποποιήσεις-συγχωνεύσεις-διαφορετικό τύπο μορφοποίησης του συνημμένου υποδείγματος καταγραφής σχολείων, ενώ οι αναφορές των κ. διοικητών υποβληθούν συγκεντρωτικά σε μια αναφορά (word).
Επισημαίνεται ότι η υποβολή των ανωτέρω καταστάσεων – αναφορών να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω POL σε επεξεργάσιμη μορφή μέχρι την 20-02-2014.