Η παραπομπή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόση Πελεγρίνη από τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο στηρίχτηκε σε μια σειρά από γεγονότα που σύμφωνα με το παραπεμπτήριο συγκροτούν την υποκειμενική και αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων, καταλογιστέων στον εγκαλούμενο πρύτανη και ειδικότερα:
1. του πειθαρχικού παραπτώματος της παράβασης του καθήκοντος και της παραβίασης των κείμενων διατάξεων της νομοθεσίας των ΑΕΙ,
2. της παραβίασης των αποφάσεων των οργάνων του ιδρύματος και της παραβίασης των κανόνων συμπεριφοράς που πρέπει να επιδεικνύουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ώστε να μην διαταράσσεται η δημοκρατική λειτουργία και να μην θίγεται το κύρος του ΑΕΙ και των λειτουργών του.
Προκειμένου να ενημερωθούν οι αναγνώστες παραθέτουμε όλο το ιστορικό που οδήγησε τον Υπουργό στην παραπομπή στο πειθαρχικό του κ. Πελεγρίνη
«Καθ’ όλο το χρονικό διάστημα τριών μηνών ο εγκαλούμενος Πρύτανης του ΕΚΠΑ παρέλειψε να ασκήσει εκ του νόμου καθήκοντα του που οι συνθήκες επέβαλα για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Ιδρύματος και την προάσπιση των έννομων συμφερόντων του, ζωτικής σημασίας για την Παιδείας, την φοιτητιώσα νεολαία, τις οικογένειες των φοιτητών, ώστε να μη θιγεί το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος.
Ειδικότερα τα πραγματικά περιστατικά που ορίζουν τη συμπεριφορά του κ. Πελεγρίνη έχουν ως εξής:
Στις 18.10.2013 ο εγκαλούμενος (Πρύτανης) δήλωσε μεταξύ άλλων: «Την κρίσιμη αυτή ώρα, λοιπόν, της μάχης για την προστασία των συμφερόντων του Πανεπιστημίου μας και την επιβίωσή του ως δημόσιου φορέα το Συμβούλιο του Ιδρύματος με «απόφασή» του, αντί να στοιχηθεί και να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου μας, ως όφειλε, υπονομεύει την προσπάθεια ενεργώντας ως υπερασπιστής – εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Παιδείας και δείχνοντας στη Πολιτεία το δρόμο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ που θα οδηγήσει στο κλείσιμό του. Ο μόνος δρόμος που απομένει πλέον στο Συμβούλιο Ιδρύματος είναι να παραιτηθεί.»
Στις 31.10.2013 ο Υπουργός Παιδείας σε Δελτίο Τύπου δήλωσε: «Μία μικρή μειοψηφία διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει να κρατά κλειστά το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο εις βάρος των φοιτητών και των οικογενειών τους, καταχρηστικά. Για το σκοπό αυτό, ζήτησα από τις Πρυτανικές Αρχές και τα Συμβούλια Ιδρυμάτων τους, να εκπληρώσουν το καθήκον τους ασκώντας αρμοδιότητες που τους δίνει ο Νόμος, για να ανοίξουν τα Ιδρύματα άμεσα, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο.»
Στις 21.11.2013 ο Υπουργός Παιδείας σε Δελτίο Τύπου δήλωσε: «Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από τον ΑΣΕΠ, και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου.
Καλώ αύριο τις Πρυτανικές Αρχές των οκτώ Ιδρυμάτων σε διάλογο, προκειμένου η Πολιτεία και το Υπουργείο να τους συνδράμουν στην διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν.
Καλώ επίσης σε διάλογο τους διοικητικούς υπαλλήλους των Ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην διαθεσιμότητα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες διαιδρυματικής κινητικότητας και της επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του δημοσίου.
Ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά Πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της Ελληνικής κοινωνίας».
Στις 22.11.2013 η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:« Εκφράζει για άλλη μία φορά τη σταθερή θέση της να επαναλειτουργήσει πλήρως το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συγκροτεί επιτροπή, υπό τον Πρύτανη, από τα μέλη της Συγκλήτου κ. Θ. Φορτσάκη Πρόεδρο της Νομικής Σχολής, Αθ.- Μ. Δημόπουλο Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και Ελ. Καραμαλέγκου Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, προκειμένου να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, έτσι ώστε με παρέμβασή τους να οριστεί διαμεσολαβητής που θα συζητήσει με τα δύο μέρη προς άρση του απόλυτου αδιεξόδου και με σκοπό να λειτουργήσει το Ίδρυμα με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Τα μέλη της Συγκλήτου εμμένουν στην απόφασή τους να θέσουν στη διάθεση του Πρύτανη τις παραιτήσεις τους, παρά την άρνηση του Πρύτανη να τις αποδεχθεί.»
Στις 23.11.2013 ο Υπουργός Παιδείας απέστειλε την κάτωθι επιστολή προς τον εγκαλούμενο Πρύτανη:
«Αξιότιμε κ. Πρύτανη το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων σχεδιάζει και υλοποιεί σταθερά την κυβερνητική στρατηγική επιλογή της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης.
Με τη διαθεσιμότητα των 1165 Διοικητικών Υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.
Το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – όπως και των υπολοίπων ιδρυμάτων – με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400. Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.
Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ολοκληρώνει εντός του έτους την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η επανατοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.
Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.»
Στις 22.11.2013 η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ ομόφωνα αποφάσισε τα εξής: «Εκφράζει για άλλη μία φορά τη σταθερή θέση της να επαναλειτουργήσει πλήρως το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κρίνει θετική την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και ζητά στο πλαίσιο της διεξαχθείσης συζήτησης με τον Υπουργό Παιδείας:
Ι. Επιστροφή του διοικητικού προσωπικού στις θέσεις του προκειμένου να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο σε όλο του το εύρος.
ΙΙ. Ανάκληση της παραπομπής στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, με άμεση Υπουργική Απόφαση που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
ΙΙΙ. Αναμοριοδότηση από το αρμόδιο Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο των απογραφέντων διοικητικών υπαλλήλων ύστερα από ταυτοποίηση των στοιχείων τους από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού του Πανεπιστημίου
IV. Διευθέτηση του ζητήματος των διοικητικών υπαλλήλων που κατέχουν τα σχετικά προσόντα να ενταχθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ.
V. Δημιουργία οργανικών θέσεων στο πλαίσιο του υπό κατάρτιση Οργανισμού του ΕΚΠΑ, προκειμένου να καλυφθούν από διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας
VI. Μέριμνα της Συγκλήτου, ώστε έως την τελική διευθέτηση του θέματος των διαθεσιμότητων, να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες του ΕΚΠΑ μέσω του ΕΛΚΕ, από κονδύλια τα οποία θα διεκδικήσει το Πανεπιστήμιο από το
Υπουργείο Παιδείας.
Εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη για τη διευθέτηση επιμέρους ζητημάτων τα οποία θα προκύψουν για την υλοποίηση των ανωτέρω.
Εξουσιοδοτεί την κ. Καραμαλέγκου να προωθήσει τις εν λόγω θέσεις της Συγκλήτου στο διοικητικό προσωπικό.»
Στις 29.11.2013 ο Υπουργός Παιδείας σε Δελτίο Τύπου δήλωσε:
«Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μια μικρή μειοψηφία επέβαλε το χάος και τις αποφάσεις δια βοής. Σήμερα διοικητικοί υπάλληλοι που προσήλθαν να εργαστούν, προπηλακίστηκαν και παρεμποδίστηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Επικοινώνησα με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνη και του ζήτησα:
1ον να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου της 25ης Νοεμβρίου για επαναλειτουργία του ΕΚΠΑ και
2ον να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσα άνοιγμα του Πανεπιστημίου και το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία που παρεμποδίστηκε.
Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μην θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος».
Όλο το παραπεμπτήριο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο από το Σύλλογο Διδασκόντων Σχολής Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ.