Το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια αποτελεί την πρώτη επιλογή των Ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό. Η γλώσσα σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχουν τα αγγλικά πανεπιστήμια αποτελούσαν και αποτελούν το θέλγητρο για πολλούς συμπατριώτες μας.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πτώση του αριθμού των ελλήνων φοιτητών λόγω των αυξημένων διδάκτρων που έχουν καταστήσει τα Βρετανικά Πανεπιστήμια ιδιαίτερα ακριβά συγκριτικά με αυτά της ταχύτατα ανερχόμενης Ολλανδίας και των γειτονικών Βαλκανικών χωρών που αυξάνουν σταθερά τα ποσοστά των Ελλήνων που τις επιλέγουν.

Αναγνωρισμένα πανεπιστήμια
Η Μεγάλη Βρετανία είναι εδώ και χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης οπότε αν κάποιος αποκτήσεις επαγγελματικά δικαιώματα στην εν λόγω χώρα μπορεί να τα μεταφέρει στην Ελλάδα βάση της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2005. Για παράδειγμα για τα πτυχία της Ιατρικής δεν είναι αρμόδιο το ΔΟΑΤΑΠ άλλα οι κατά τόπους νομαρχίες και το υπουργείο Υγείας.

Για όποιον όμως επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα ή να διεκδικήσει μια θέση στο δημόσιο απαιτείται να έχει πράξει αναγνώρισης ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ. Είναι λοιπόν απαραίτητο να επισκεφτούν οι ενδιαφερόμενοι το σύνδεσμο και να επιλέξουν από τη λίστα των χωρών το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να έχουν μια εικόνα για τα αναγνωρισμένα τριτοβάθμια ιδρύματα.
Τα καλύτερα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Μεγάλη Βρετανία φημίζεται για το υψηλό επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης γεγονός που αποδεικνύεται από την υψηλή κατάταξη που έχουν τα πανεπιστήμιά της. Στους πίνακες με τα καλύτερα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο των Times Higher Education τρία βρετανικά πανεπιστήμια είναι ανάμεσα στα 10 καλύτερα στον κόσμο, ενώ άλλα 7 είναι ανάμεσα στα 100 κορυφαία…

Κόστος σπουδών

Τα πανεπιστήμια της Αγγλίας έχουν αυξήσει κατακόρυφα τα δίδακτρά τους. Πλέον οι προπτυχιακοί φοιτητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να πληρώσουν ετήσια δίδακτρα που ξεκινούν από 6.000 στερλίνες (6.955 ευρώ) και φθάνουν τις 11.250 στερλίνες (13.041 ευρώ) για το πανεπιστήμιο του Buckingham.

Τα περισσότερα πανεπιστήμια απαιτούν δίδακτρα ύψους 9.000 στερλίνων, δηλαδή 10.433 ευρώ το έτος.

Παρουσιάζουμε αναλυτικό πίνακα που προέρχεται από την εφημερίδα Guardian που παρουσιάζει τα δίδακτρα καθώς και την κατάταξη των πανεπιστημίων στην αξιολόγηση της Guardian…

Ουαλία και Σκωτία

Τα πανεπιστήμια σε Ουαλία και Σκωτία έχουν πιο χαμηλά δίδακτρα συγκριτικά με αυτά της Αγγλίας. Για παράδειγμα λόγω της επιχορήγησης του 80% των διδάκτρων από την τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας τα δίδακτρα για τα τμήματα του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου είναι 1.820 στερλίνες (2.110 ευρώ).

Αναλυτικά τα δίδακτρα 2013/14 του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου στην ιστοσελίδα https://www.docs.sasg.ed.ac.uk/fees/undergraduate_2013-2014.cfm

Ουαλία

Όσοι επιλέξουν την Ουαλία και ένα από τα πανεπιστήμια της θα έχουν χαμηλότερα δίδακτρα απ’ ό,τι στην Αγγλία γιατί η τοπική κυβέρνηση επιδοτεί μέρος των διδάκτρων. Για δίδακτρα ύψους 9.000 στερλίνων το ανώτατο όριο επιδότησης είναι οι 5.425 στερλίνες, δηλαδή η επιδότηση μπορεί να φθάσει μέχρι και το 60%. Για δίδακτρα ύψους 7.000 στερλίνων το ποσό της επιδότησης είναι 3.425 στερλίνες. Για το υπόλοιπο ποσό μπορούν να πάρουν δάνειο.

Πληροφορίες μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από τον παρακάτω σύνδεσμο που παραθέτουμε: http://www.thecompleteuniversityguide.co.uk

Δάνειο για σπουδές: Χαμηλότοκο και με δικαίωμα παραγραφής

Τα υψηλά δίδακτρα δεν θα πρέπει να τρομάζουν τους γονείς και όσους ενδιαφέρονται για σπουδές στην Αγγλία. Υπάρχει η δυνατότητα δανείου για την πληρωμή των διδάκτρων. Συγκεκριμένα οι ευρωπαίοι φοιτητές πλήρους φοίτησης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το ευρωπαϊκό φοιτητικό δάνειο από την Αγγλία πριν την έναρξη των σπουδών τους το οποίο καλύπτει το πλήρες κόστος των διδάκτρων τους χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν δίδακτρα μπροστά.

Δάνειο δικαιούνται και όσοι παρακολουθούν σπουδές εξ αποστάσεως. Τα χρήματα του δανείου καταβάλλονται απευθείας στο πανεπιστήμιο και η αποπληρωμή μπορεί να γίνει μετά την ολοκλήρωση των σπουδών εφόσον κερδίζουν 21.000 στερλίνες το μήνα. Συγκεκριμένα εάν τα έσοδά τους είναι πάνω από 21.000 στερλίνες καλούνται να πληρώσουν για τις δόσεις το 9% του εισοδήματός τους. Σε περίπτωση που τα χρήματα που κερδίζουν είναι λιγότερα δεν υποχρεούνται στην καταβολή δόσεων.

Ακολούθως παραθέτουμε πίνακα για τις δόσεις του φοιτητικού δανείου ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Από τον πίνακα γίνεται αντιληπτό ότι με εισόδημα περίπου 24.500 ευρώ δεν απαιτείται η καταβολή δόσεων. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι μετά από 30 χρόνια το δάνειο είτε όλο είτε μέρος του παραγράφεται εάν μέχρι τότε δεν έχει αποπληρωθεί.

Κόστος διαβίωσης

Το κόστος διαβίωσης στη Μεγάλη Βρετανία είναι άλλη μια παράμετρος που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι γονείς. Σύμφωνα με φοιτητές το κόστος διαβίωσης για έναν νέο στο Leeds είναι περίπου 800 ευρώ ενώ σε άλλες μικρότερες πόλεις μπορεί να μειωθεί στα 700 ευρώ. Γενικά οι γονείς καλό είναι να υπολογίζουν ότι τα έξοδα θα κυμαίνονται μεταξύ 700-1.000 ευρώ το μήνα ή αλλιώς να υπολογίζουν 7.000-8.000 στερλίνες το χρόνο.

Προσοχή το Λονδίνο όπως μας είπαν και οι φοιτητές που σπουδάζουν είναι πολύ ακριβό και αποτελεί από μόνο του μια κατηγορία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για τη διαμονή υπάρχει η επιλογή των φοιτητικών εστιών στα πανεπιστήμια άλλα και των ιδιωτικών εστιών με κόστος παραπλήσιο με αυτό των πανεπιστημίων.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας είναι το απολυτήριο λυκείου και η γνώση των Αγγλικών που πιστοποιείται μέσω IELTS, TOEFL. Σε πολύ καλά πανεπιστήμια με αυστηρά κριτήρια εισδοχής μπορεί να απαιτείται συμμετοχή σε εξετάσεις gce-a level (σαν τις πανελλήνιες). Οπωσδήποτε είναι απαραίτητο ο ενδιαφερόμενος να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες των πανεπιστήμιων και να επικοινωνήσει για τις προϋποθέσεις εισαγωγής γιατί αυτές διαφέρουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.

Υπάρχουν για παράδειγμα τριτοβάθμια ιδρύματα που απαιτούν υψηλό απολυτήριο 18,5 ή και 19 αν πρόκειται για Ιατρική και καλούς βαθμούς στις πανελλήνιες εξετάσεις σε βασικά μαθήματα (πχ. για το φυσικό τμήμα απαιτούνται καλές επιδόσεις σε μαθηματικά και φυσική) και άλλα που απαιτούν gce a level.

Διαδικασία

Όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν στην Αγγλία θα πρέπει να έχουν καταθέσει μία αίτηση μέσω UCAS (University and College Admissions System). Η αίτηση αυτή συνήθως πρέπει να υποβληθεί μέχρι τον Ιανουάριο. Δηλαδή τον Ιανουάριο του 2013 θα υποβάλλουν αίτηση αυτοί που θέλουν να σπουδάσουν τον Οκτώβριο του 2014 στην Αγγλία.

Η αίτηση περιλαμβάνει:

α) επιλογή μέχρι 5 πανεπιστημίων στα οποία θα σταλεί η αίτηση (για την Ιατρική οι επιλογές είναι 4),
β) personal statement (ένα σύντομο κείμενο 500-550 λέξεων στο οποίο ο ενδιαφερόμενος παραθέτει τους λόγους που τον ωθούν στην επιλογή της σχολής, τα προσόντα που θεωρεί ότι θα τον βοηθήσουν στις σπουδές, τυχόν διακρίσεις, απολυτήριο γυμνασίου, οτιδήποτε δείχνει τις καλές επιδόσεις κ.ο.κ.) και
γ) πληροφορίες σχετικά με τα πτυχία, το σχολείο κτλ.

Επιπρόσθετα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν συστατικές επιστολές καθηγητών. Αναλυτικά μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν πληρέστερες πληροφορίες στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://www.ucas.ac.uk/

Γενικά για την όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα ισχύουν τα ακόλουθα:

Για εισαγωγή σε πτυχιακά προγράμματα η αίτηση γίνετε μέσω του οργανισμό UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) και μόνο μέσω διαδικτύου. Στην αίτηση πρέπει ως πρώτο στάδιο να κάνετε εγγραφή, να δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία αλλά και προσόντα, και επίσης να διαλέξετε πέντε επιλογές από πανεπιστήμια που επιθυμείτε να σπουδάσετε. Πιο κάτω θα βρείτε τις πιο σημαντικές ημερομηνίες:

– Οι αιτήσεις γίνονται ένα χρόνο περίπου πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς. Όσοι επιθυμούν να σπουδάσουν σε ιατρικές σχολές ή στο Oxford University και University of Cambridge, η αίτηση πρέπει να παραδοθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

– Η αίτηση για σπουδές τέχνης και ζωγραφικής πρέπει να γίνει μέχρι και την 24η Μαρτίου πριν από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

– Για όλους τους άλλους κλάδους, η αίτηση πρέπει να παραδίδετε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Οι υπόλοιπες αιτήσεις θεωρούνται εκπρόθεσμές και εναπόκειται στο πανεπιστήμιο να τις δεχτεί ή όχι. Αυτό φυσικά εξαρτάται από τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων συγκρινόμενες με τον αριθμό των αιτήσεων.

– Αιτήσεις όμως γίνονται δεκτές μέχρι τις 30 Ιουνίου οπότε λήγει η κανονική διάρκεια κατάθεσης αιτήσεων.

– Άν σε κάνουν δεκτό περισσότερα από 2 τμήματα Πανεπιστημίων υποχρεούσαι να επιλέξεις 2 από αυτά, δίνοντας σε ένα προτεραιότητα.

– Το επόμενο στάδιο ονομάζετε «Clearing» και διαρκεί από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου. Σε αυτό το στάδιο ο φοιτητής μπορεί να κάνει αίτηση μιλώντας πρώτα με το πανεπιστήμιο αν υπάρχει διαθέσιμη θέση και αν γίνεται δεκτός/η στο κλάδο που επιθυμεί να σπουδάσει. Η διαδικασία αυτή δεν αφορά κορυφαία πανεπιστήμια, άλλα πανεπιστήμια που μένουν οι θέσεις κενές.

Τα πανεπιστήμια μετά που θα πάρουν τις αιτήσεις, τις μελετούν και απαντούν στους φοιτητές μέσω του UCAS δίνοντας τους «Conditional Offer» σε αυτούς που ίσως χρειάζονται κάτι περισσότερο π.χ. να περάσουν μια συγκεκριμένη εξέταση κτλ, και «Unconditional Offer» σε αυτούς που τους δέχονται με τα προσόντα που έχουν. Οι φοιτητές πρέπει να απαντήσουν όταν πάρουν όλες τις απαντήσεις σε διάστημα δύο εβδομάδων. (Πηγή: https://www.careercy.com)

Τα πτυχία στην Αγγλία

Όλα τα πανεπιστήμια είναι εξουσιοδοτημένα να εκδίδουν πτυχία ανάλογα με τους κλάδους που προσφέρουν. Πιο κάτω θα βρείτε κάποια παραδείγματα από πτυχία που προσφέρονται από πανεπιστήμια και κολέγια:

– ΒΑ – Bachelor of Arts
– BEd – Bachelor of Education
– BEng – Bachelor of Engineering
– BSc – Bachelor of Science
– DipSW – Diploma in Social Work
– HNC – Higher National Certificate
– HND – Higher National Diploma
– LLB – Bachelor of Laws
– MB – Bachelor of Medicine
– LLM – Master of Laws
– MA – Master of Arts
– MBA – Master of Business Administration
– MPhil – Master of Philosophy
– MSc – Master of Science
– PGCE – Postgraduate Certificate in Education
– PG Cert – Postgraduate Certificate
– PG Dip – Postgraduate Diploma
– PhD-DPhil – Doctor of Philosophy

Proficiency και σπουδές στην Αγγλία

Πολλοί υποψήφιοι ρωτούν αν με το Proficiency και μόνο μπορούν να γίνουν δεκτοί σε πανεπιστήμια της Αγγλίας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι το Proficiency του Michigan δεν γίνεται δεκτό, ενώ του Cambridge γίνεται δεκτό σε κάποια τμήματα.

Γενικά καλό είναι να πάρουν μέρος οι υποψήφιοι στις εξετάσεις IELTS που πραγματοποιεί το Βρετανικό Συμβούλιο με κόστος 160 ευρώ περίπου η εξέταση καθώς το ΙΕLTS γίνεται αποδεκτό απ΄ όλα τα βρετανικά πανεπιστήμια όπως και το TOEFL. (Μαθητές υποστηρίζουν ότι το IELTS είναι πιο εύκολο) http://www.britishcouncil.org/gr/greece-exams-ielts-what-is-ielts

Χρήσιμες πληροφορίες


Χρήσιμες διευθύνσεις στο ίντερνετ

Μεταπτυχιακές σπουδές

http://www.educationuk.org/pls/hot_bc/page_pls_user_article?x=736438962705&y=0&a=0&d=4047#crs
http://www.study-uk.org/students/useful-links/
http://www.postgrad.hobsons.com
http://www.prospects.ac.uk
http://targetcourses.co.uk

Οικονομική υποστήριξη-γενικές πληροφορίες

Άλλες ιστοσελίδες

http://www.eoppep.gr/images/SYEP/Spoudes_Ergasia_UK.pdf
http://www.ucas.ac.uk/
http://www.scotland.org/study/

Επιμέλεια-επεξεργασία
Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ
Επιστημονικός Υπεύθυνος Employ