Το τέλος Αυγούστου και οι αρχές Σεπτεμβρίου είναι η… χρυσή εποχή των μετακομίσεων. Άνθρωποι που αλλάζουν δουλειά ή παίρνουν μετάθεση, φοιτητές, σπίτια που νοικιάζονται επειδή δεν απέδωσαν ως… Airbnb, είναι μόνο μερικά από τα κομμάτια αυτής της εικόνας. Στον έλεγχο που πρέπει κάποιος να κάνει, οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται και ο τομέας της ασφάλειας: είτε το σπίτι ανταποκρίνεται σε αυτούς είτε όχι, ο έλεγχος και οι αναγκαίες παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες. Προφανώς, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε τις δικές μας προτεραιότητες, τις οικονομικές μας δυνατότητες, αλλά και τις «ανάγκες» που θέτει η νέα μας γειτονιά ή πολυκατοικία.

  1. Σύστημα ασφαλείας
    Είναι η καλύτερη δυνατή λύση στο θέμα της ασφάλειας του σπιτιού. Είτε μπορείτε να καλύψετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα είτε όχι, η συμβουλή ενός ειδικού θα μπορούσε να σας δείξει τον δρόμο ώστε σιγά-σιγά να το χτίσετε με τον σωστό τρόπο -βάσει και των οικονομικών σας δυνατοτήτων. Πριν πάρετε μια τέτοια απόφαση, πάντως, είναι καλό να αξιολογήσετε και το προφίλ της νέας σας γειτονιάς, μαθαίνοντας για την εγκληματικότητα στην περιοχή, τι είδους είναι αν υπάρχει κ.λπ.
  2. Πόρτες
    Απολύτως απαραίτητο σημείο ελέγχου. Επιθεωρήστε τόσο την κύρια είσοδο όσο και τις άλλες πόρτες (σε μπαλκόνια και δωμάτια) για να βεβαιωθείτε για το επίπεδο ασφαλείας τους και αν χρειάζονται συντήρηση ή επισκευές. Θα αλλάξετε οπωσδήποτε την κλειδαριά της κύριας εισόδου -είναι ένα θέμα στο οποίο δεν πρέπει να κάνετε οικονομία- επιλέγοντας κατά προτίμηση μια «έξυπνη» κλειδαριά. Επίσης, το θυροτηλέφωνο και η θυροτηλεόραση στην κύρια είσοδο είναι απολύτως αναγκαία.
  3. Παράθυρα
    Απαιτείται διαφορετικός έλεγχος, ανάλογα με το αν το σπίτι είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα πολυκατοικίας. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ελέγχετε αν κλείνουν καλά και να κάνετε τις απαραίτητες επισκευές όπου το κρίνετε σκόπιμο. Επίσης, για αυξημένα επίπεδα ασφαλείας, μπορείτε να ενισχύσετε το τζάμι με ειδική μεμβράνη, να τοποθετήσετε αισθητήρες κίνησης, να βάλετε μπάρες ή και να φυτέψετε «σκληρούς» θάμνους στην εξωτερική τους πλευρά αν μένετε σε ισόγειο με κήπο.
  4. Φώτα
    Ιδίως για όσους μένουν σε μονοκατοικία ή ισόγειο, είναι σημαντικό να είναι πολύ καλά φωτισμένος ο εξωτερικός χώρος. Ελέγξτε και τοποθετήστε περισσότερα φώτα (αν μπορείτε, προτιμήστε με αισθητήρες κίνησης) στα σημεία που θεωρείτε πιο ευάλωτα ή πιο σημαντικά (όπως η κύρια είσοδος).
  5. Το γκαράζ
    Αν ο σπίτι έχει αυτόνομο γκαράζ, πρέπει να λάβετε επιπλέον μέτρα ασφαλείας. Φροντίστε να το κλειδώνετε πάντα καλά και να μην αφήνετε ποτέ το τηλεχειριστήριο στον ίδιο χώρο. Και εδώ θα πρέπει κάποιος να λάβει τα ιδιαίτερα μέτρα που απαιτούνται για πόρτες, παράθυρα, φωτισμό κ.λπ.
  6. Πυροπροστασία
    Από τους μεγαλύτερους κινδύνους για το σπίτι. Ελέγξτε αν υπάρχουν αισθητήρες φωτιάς – καπνού και βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν. Προβλέψτε θέση για τους πυροσβεστήρες που θα έχετε στο σπίτι (οπωσδήποτε ένας για την κουζίνα), ενώ αν υπάρχει τζάκι, φροντίστε η καμινάδα του να είναι καθαρή.
  7. Το δίκτυο Wi-Fi
    Το ασύρματο δίκτυο του σπιτιού σας είναι μια πόρτα για τις προσωπικές και οικονομικές σας πληροφορίες και δεν θα πρέπει να υποτιμάτε τους ψηφιακούς ληστές. Εάν, μάλιστα, το δίκτυο Wi-Fi σας είναι συνδεδεμένο με «έξυπνα» gadget ασφαλείας ή με το σύστημα ασφαλείας σας, θα μπορούσε να δώσει στους εγκληματίες άμεση πρόσβαση στο σπίτι σας. Θα πρέπει να ασφαλίσετε, λοιπόν, το δίκτυό σας οπωσδήποτε (όπως αλλάζοντας όνομα στο δίκτυό σας, χρησιμοποιώντας δύσκολους κωδικούς και ισχυρό πρόγραμμα προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό κ.ά.).
  8. «Τυφλά» σημεία
    Αν μένετε σε μονοκατοικία ή ισόγειο, τα δέντρα και οι θάμνοι στον κήπο μπορεί να κάνουν το σπίτι πιο όμορφο, αλλά δίνουν επίσης στους διαρρήκτες ένα μέρος για να κρυφτούν. Κλαδέψτε (ή κόψτε ακόμα) δέντρα και φυτά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη, και προτιμήστε μικρότερα λουλούδια και θάμνους.
  9. Κάμερες ασφαλείας
    Μπορείτε πάντα να ενισχύσετε την ασφάλεια του σπιτιού σας προσθέτοντας κάμερες ασφαλείας. Μπορείτε να αποκτήσετε κάμερες ασφαλείας που αποτελούν μέρος ενός πλήρους συστήματος οικιακής ασφάλειας ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάμερες που λειτουργούν αυτόνομα. Θα πρέπει να φροντίσετε να έχουν εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τον χώρο σας από οποιοδήποτε σημείο.
  10. Χρηματοκιβώτιο
    Θέλετε να είστε βέβαιοι ότι τα πολύτιμα αντικείμενά σας είναι ασφαλή. Για τον λόγο αυτό, ένα χρηματοκιβώτιο είναι η πρώτη επιλογή. Και πάλι, όμως, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλετε να κάνετε αυτή την επιλογή, μάθετε να αξιοποιείτε τους κρυψώνες του σπιτιού σας.