«Κλέων» επέλεξε να ονομάσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τον επικείμενο καύσωνα που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με τον υδράργυρο να προβλέπεται πως θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά τις μεσημεριανές ώρες. Ποιος ήταν όμως ο Κλέων;
Επρόκειτο για Αθηναίο στρατηγό που έλαβε μέρος στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Ήρθε αρχικά στο προσκήνιο της Ιστορίας ως αντίπαλος του σπουδαίου πολιτικού και στρατιωτικού Περικλή στα τέλη της δεκαετίας του 430 π.Χ. Μετά την ανεπιτυχή εκστρατεία του Περικλή στην Πελοπόννησο, και όταν την πόλη της Αθήνας έπληξε ο μεγάλος λοιμός, ο Κλέων ήταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Κατηγορούσε τον Περικλή για κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, με αποτέλεσμα ο ηγέτης της πόλης – κράτους να θεωρηθεί ένοχος και να απομακρυνθεί από το αξίωμά του. Αυτό όμως ήταν πρόσκαιρο, καθώς ο Περικλής αποκαταστάθηκε στην εξουσία.
Με τον θάνατο του Περικλή όμως εξαιτίας του λοιμού, το 429 π.Χ. ο Κλέων μπορούσε πλέον ανεμπόδιστα να διεκδικήσει την εξουσία. Ήταν τραχύς και απότομος, ωστόσο διέθετε ευφράδεια και δυνατή φωνή. Ήξερε πώς να χειραγωγεί τα συναισθήματα του αθηναϊκού λαού. Ισχυροποίησε την υποστήριξη από τους φτωχότερους πολίτες της Αθήνας αυξάνοντας την αμοιβή των ενόρκων, που παρείχε για πολλούς από τους φτωχότερους Αθηναίους ένα μέσο διαβίωσης.
Η αγάπη των Αθηναίων για τις δικαστικές διαμάχες αύξησε τη δύναμή του, ενώ η πρακτική της συκοφαντίας τού έδωσε τη δυνατότητα να απομακρύνει εκείνους που μπορούσαν να απειλήσουν την άνοδό του.
Μη έχοντας ανάγκη πλέον τους αριστοκρατικούς πρώην συνεργάτες του, έκοψε κάθε επαφή μαζί τους, και έτσι ήταν ελεύθερος να επιτεθεί στις μυστικές συμμαχίες για πολιτικούς σκοπούς, κυρίως τις ολιγαρχικές λέσχες στις οποίες ανήκαν.
Το 427 π.Χ. προέτρεψε τους συμπατριώτες του να θανατώσουν όλο τον ανδρικό πληθυσμό της Μυτιλήνης που είχε ηγηθεί εξέγερσης εναντίον της Αθήνας. Αν και στην αρχή η πρότασή του έγινε δεκτή, σύντομα αποσύρθηκε λόγω της μακροσκελούς αντίκρουσης από το Διόδοτο. Παρόλα αυτά περίπου χίλιοι ηγέτες και σημαντικοί άντρες της Μυτιλήνης εκτελέστηκαν. Το 425 π.Χ. ο Κλέων έφτασε στο απόγειο τη φήμης του, όταν συνέλαβε και μετέφερε στην Αθήνα τους Σπαρτιάτες που είχαν αποκλειστεί στη Μάχη της Σφακτηρίας.