Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας η προανάκριση για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ενώ σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος «δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων ατόμων που φέρονται ως διακινητές των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος».
Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πριν από λίγο, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση που έγινε μετά το πέρας της μεταφοράς των σορών στην Καλαμάτα, ο αριθμός των νεκρών είναι 78 και όχι 79.
Συγκλονιστικές είναι την ίδια ώρα οι μαρτυρίες διασωθέντων που είπαν σε γιατρούς του νοσοκομείου της Καλαμάτας ότι στα αμπάρια του σκάφους το οποίο βυθίστηκε, βρίσκονταν περίπου 100 παιδιά.
Από νωρίς το πρωί οχήματα και κλιμάκια της αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται στο λιμάνι και σε ετοιμότητα να παρέχουν συνδρομή στις επιχειρήσεις, ενώ καταφτάνουν φορτηγά με νερό και τρόφιμα.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νοσηλεύτρια του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας, Αικατερίνη Τσατά, η νύχτα κύλησε ομαλά ενώ ήδη έχουν επιστρέψει κάποια άτομα τα οποία νοσηλεύτηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν εξαντλημένοι, κοιμήθηκαν μόλις έγινε η καταγραφή τους, έφαγαν, ήπιαν το νερό τους. Κοιμούνταν, ξυπνούσαν, ήταν εξαντλημένοι σωματικά και ψυχικά. Θέλουν ψυχοκοινωνική στήριξη, θέλουν ανθρώπους να νιώσουν ασφάλεια, να νιώσουν προστατευμένοι. Τους λέμε μην ανησυχείτε, είστε ασφαλείς, είμαστε δίπλα σας, όλοι οι φορείς και νιώθουμε ότι το εισπράττουν» επισημαίνει η κ. Τσατά και προσθέτει ότι ήδη υπάρχουν συνταγογραφήσεις φαρμακευτικής αγωγής και ο Ερυθρός Σταυρός είναι έτοιμος προς εκτέλεση αυτών για να πάρουν οι άνθρωποι τα φάρμακά τους.
Σημειώνεται ότι όσοι έχουν διασωθεί είναι μόνο άντρες, ηλικίας 16-40 ετών ενώ τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ήταν κυρίως υποθερμία, λιποθυμικά επεισόδια, υπογλυκαιμικά επεισόδια αλλά και πνευμονίες.
Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης 15/6 ο Νίκος Αλεξίου εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, ανέφερε ότι συνεχίστηκαν οι έρευνες στη διάρκεια όλης της νύχτας με τη συμβολή και ενός C-130 που έριχνε φωτοβολίδες και σκάφη, ενώ το πρωι προστέθηκε νέο εναέριο μέσο – ελικόπτερο.
Ως προς τους διασωθέντες δήλωσε ότι όλοι είναι άνδρες, ενώ η περιοχή που σημειώθηκε το ναυάγιο, είναι στα διεθνή ύδατα, αλλά μέσα στα πλαίσια της περιοχής όπου η έρευνα και διάσωση ανήκει στην Ελλάδα.
Τόνισε πως έγινε επικοινωνία από παραπλέοντα σκάφη και το θάλαμο επιχειρήσεων, με το αλιευτικό σκάφος πριν ναυαγήσει και τους προτάθηκε η παροχή βοήθειας, με τα άτομα που απάντησαν να δηλώνουν (ελέγχεται η ακρίβεια της πληροφορίας και η ιδιότητα όσων απάντησαν, αν ήταν διακινητές ή όχι) ότι δεν θέλουν να πάνε στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να πάνε στην Ιταλία. Παροχή βοήθειας δέχτηκαν από ένα φορτηγό πλοίο, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκαν από δεύτερο πλοίο που τους προσέγγισε την παροχή βοήθειας.