Εντατικούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους με τα ντεσιμπελόμετρα στα χέρια πραγματοποιούν τα βράδια στα κλαμπ της Μυκόνου κλιμάκια της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης του νησιού, προκειμένου να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο, όπου πολύ γνωστά μαγαζιά έπαιζαν μουσική στη διαπασών ακόμη και μέχρι τις 04:00 τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να κοιμηθεί. Η εντολή που δοθεί είναι ξεκάθαρη: «Φέτος θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος κατά της ηχορύπανσης».
Υπήρχαν μαγαζιά που παίζουν μουσική σε ένταση πολύ πάνω από τα 80 dB (ντεσιμπέλ) που επιτρέπει ο νόμος και μάλιστα σε ώρες πέραν των προβλεπομένων. Να σημειωθεί πως βάσει της κείμενης νομοθεσίας τα καταστήματα μπορούν να παίζουν μουσική σε εξωτερικό χώρο κατά τη θερινή περίοδο έως και τις 23:00, και μπορεί ωστόσο να παραταθεί «ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι την 03.00′ ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο μέχρι την 02.00′ ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων».
Συλλήψεις για παράβαση του νόμου
Τα όργανα της τάξης είναι ιδιαίτερα σχολαστικά με την ένταση της μουσικής και επιβάλλουν πρόστιμα με την παραμικρή παρέκκλιση στη Χώρα της Μυκόνου. Μόλις την Δευτέρα συνελήφθη στο νησί ένας αλλοδαπός ως υπεύθυνος για την ηχορύπανση γνωστού νυχτερινού κλαμπ ενώ τον περασμένο μήνα η ΕΛ.ΑΣ. είχε προβεί σε δύο συλλήψεις που σχετίζονταν με την ηχορύπανση. Η πρώτη αφορούσε το μαγαζί «Tropicana», όπου είχε συλληφθεί γύρω στα μεσάνυχτα της 15ης Μαΐου ο προσωρινά υπεύθυνος του καταστήματος, ηλικίας 27 ετών, καθώς είχε θέσει σε λειτουργία στερεοφωνική συσκευή συνδεδεμένη με ενισχυτές και ηχεία, η οποία μετέδιδε μουσική και προκαλούσε ηχορύπανση Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου η ηχοστάθμη μετρήθηκε στα 97,8 dB. Περίπου μία ώρα μετά, λίγο πριν τη 1.00, πραγματοποιήθηκε και δεύτερη σύλληψη αυτή τη φορά στο κατάστημα «Aroma». Η Αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε έναν 42χρονο, προσωρινά υπεύθυνο του καταστήματος, καθώς είχε θέσει σε λειτουργία στερεοφωνικό σύστημα, ενώ δεν διέθετε άδεια παράτασης χρήσης μουσικών οργάνων από την αρμόδια αρχή, παραβιάζοντας το επιτρεπόμενο ωράριο λειτουργίας μουσικής. Η αλήθεια πάντως είναι ότι εάν κάνει κανείς βόλτα αυτές τις ημέρες στη Χώρα της Μυκόνου κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες δεν ενοχλείσαι πλέον από την μεγάλη ένταση της μουσικής καθώς σχεδόν άπαντες έχουν συνετιστεί μετά την τήρηση του νόμου.
«Οι επισκέπτες μας αναχωρούν μετά την πρώτη νύχτα διαμονής λόγω ηχορύπανσης»
Κάτοικοι της Πρωτοβουλίας Πολιτών Μυκόνου, που διαθέτουν ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας τον περσινό Αύγουστο στον δήμο Μυκόνου, με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου, στην Αστυνομία Μυκόνου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στους βουλευτές των Κυκλάδων όλων των κομμάτων, όπου ανέφεραν μεταξύ άλλων πως είναι κάτοικοι του νησιού, «οι οποίοι διατηρούμε τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις μας ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων διαμερισμάτων στο ιστορικό οικισμό της Χώρας Μυκόνου και πέριξ αυτού (Δεσποτικά, Βαστάο, Πέτασσος, Ευαγγελιστράκι). Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τα επίπεδα ηχορύπανσης να αυξάνονται ανεξέλεγκτα, ζημιώνοντας την λειτουργία των επιχειρήσεων μας, μειώνοντας την ποιότητα του ύπνου μας, – γεγονός το οποίο οδηγεί στην υποβίβαση του βιοτικού μας επιπέδου και στην επιβάρυνση της υγείας μας, – παρά τις συνεχείς κλήσεις μας για την παρέμβαση των αρμοδίων Αρχών και την τήρηση του Νόμου. Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζουμε έντονη και συνεχή ηχητική όχληση κατά την τουριστική περίοδο, ακόμα και εκτός του νόμιμου ωραρίου λειτουργίας και συχνά μέχρι τις πρωινές ώρες, από τις υπαίθριες εγκαταστάσεις των ακόλουθων καταστημάτων (σ.σ. υπάρχει μια σειρά από ονόματα επιχειρήσεων). […] Η παραπάνω κατάσταση ζημιώνει της επιχείρησης μας. Συχνά οι επισκέπτες αναχωρούν μετά την πρώτη νύχτα της διαμονής τους αφήνοντας άσχημα σχόλια σχετικά με την ηχορύπανση, ενώ καθίσταται αδύνατον να χρησιμοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι των καταλυμάτων και των κατοικιών μας (κήποι, βεράντες, μπαλκόνια), οι οποίοι αν και είναι σχεδιασμένη για να προσφέρουν στους χρήστες τους ηρεμία και ιδιωτικότητα, γίνονται χώροι αβίωτoι κατά τις νυχτερινές ώρες, καθώς κατακλύζονται από την ηχορύπανση που προέρχεται από διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα».