Ζούμε σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή και όλοι μας, λίγο-πολύ, έχουμε την εμπειρία μιας σεισμικής δόνησης. Παρότι μεγάλοι, καταστρεπτικοί σεισμοί συμβαίνουν σπάνια, ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το τι θα ακολουθήσει και γι’ αυτό πρέπει οι αντιδράσεις μας να είναι γρήγορες και ακριβείς. Ειδικά για όσους έχουν παιδιά, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούν να κάνουν ώστε όλοι να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο ασφαλείς σε περίπτωση σεισμού.
Εκπαίδευση
- Μιλήστε στα παιδιά σας για τους σεισμούς, χρησιμοποιώντας απλές λέξεις και όχι δυσνόητη ορολογία. Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται ώστε όλη η οικογένεια να μη μείνει με καμία απορία γι’ αυτό το φυσικό γεγονός.
- Βρείτε και ορίστε κάποια ασφαλή σημεία στο σπίτι σας (π.χ. ένα γερό γραφείο, ένα τραπέζι). Μάθετε στα παιδιά σας τι πρέπει να κάνουν.
- Στο παιδικό δωμάτιο (όπως και σε όλο το σπίτι), στερεώστε καλά στους τοίχους τα ράφια και τις βιβλιοθήκες, τοποθετήστε τα βαριά αντικείμενα στα χαμηλότερα ράφια.
- Απομακρύνετε από τις πόρτες τα ψηλά έπιπλα που μπορούν να ανατραπούν και να εμποδίσουν την έξοδο.
- Εξασκηθείτε μαζί με την οικογένειά σας. Δείξτε στα παιδιά σας πώς ακριβώς πρέπει να αντιδράσουν. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα τα παιδιά σας και σε περίπτωση που δεν είστε μαζί τους κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.
- Ενημερωθείτε αν το σχολείο των παιδιών σας (ή ο παιδικός σταθμός) έχουν κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για περίπτωση σεισμού (π.χ. σχέδιο εκκένωσης, σημείο συγκέντρωσης), ώστε να μπορέσετε και εσείς να αντιδράσετε έγκαιρα και με ακρίβεια.
Η αντίδραση
- Αν είστε στο σπίτι, προσπαθήστε να καλυφθείτε κάτω από ένα γερό γραφείο ή τραπέζι, για να μην τραυματιστείτε σε περίπτωση που πέσουν αντικείμενα από τα ράφια ή σοβάδες. Καλύψτε το κεφάλι σας και τον λαιμό σας με τα χέρια σας.
- Αν δεν προλαβαίνετε να καλυφθείτε, γονατίστε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατέψτε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σας.
- Μείνετε μακριά από παράθυρα και ράφια με βιβλία ή διακοσμητικά.
- Σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσετε να βγείτε έξω από το σπίτι την ώρα της δόνησης. Ακόμα κι όταν η δόνηση σταματήσει, βγείτε έξω βαδίζοντας αργά και σταθερά, χρησιμοποιώντας τη σκάλα και όχι το ασανσέρ εφόσον μένετε σε πολυκατοικία.
- Αν είστε σε εξωτερικό χώρο, μείνετε σε ανοιχτό σημείο, μακριά από κτίρια, δέντρα, φώτα και ηλεκτρικά καλώδια. Πέστε στο έδαφος και μείνετε εκεί μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
Μετά τον σεισμό
- Ελέγξτε για πιθανούς τραυματισμούς και δώστε, εφόσον χρειάζεται, τις πρώτες βοήθειες.
- Αν υπάρχουν μικροζημιές στο σπίτι (λ.χ. σπασμένα αντικείμενα, βιβλία που έχουν πέσει από το ράφι τους), ζητήστε από τα παιδιά να βοηθήσουν. Πραγματικά βοηθά πολύ να αποκτούν τα παιδιά την αίσθηση ότι συμμετέχουν και ότι ζουν μια κατάσταση που είναι διαχειρίσιμη. Επίσης, βοηθά τα παιδιά να εστιάσουν σε κάτι διαφορετικό και να ξεπεράσουν την ανησυχία τους.
- Ζητήστε από τα παιδιά σας να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους. Ακούστε τα προσεκτικά, δείξτε κατανόηση και απαντήστε προσεκτικά σε τυχόν απορίες τους. Αν δείτε αργότερα ότι τα παιδιά ταλαιπωρούνται από συναισθήματα φόβου, μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.