Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Μύκονο. Η συνεχής επιβολή προστίμων εις βάρος νυχτερινών κλαμπ και beach bar με παράλληλη σύλληψη των υπευθύνων κατά τον νόμο για ηχορύπανση ή άλλες παραβάσεις, έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες να προτείνουν στην Αστυνομία την… ναύλωση εκ μέρους τους ταχύπλοου, ώστε να μην χάνεται χρόνος και τα άτομα που πιάνονται να επιστρέφουν το συντομότερο δυνατό πίσω και να ξανανοίγει το μαγαζί.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Κάθε μεγάλο και γνωστό μαγαζί στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια άλλωστε, διαθέτει τον λεγόμενο «αυτοφωράκια», ένα άτομο δηλαδή που παρουσιάζεται ως υπεύθυνος της επιχείρησης ώστε να συλλαμβάνεται αυτός από τις Αρχές σε περιπτώσεις αυτόφωρης δίωξης και να οδηγείται στο δικαστήριο, στη θέση του πραγματικού υπευθύνου.

Η Μύκονος όμως δεν έχει δικαστήρια και έτσι όσοι «αυτοφωράκιες» συλλαμβάνονται οδηγούνται εκ των πραγμάτων στα δικαστήρια της Σύρου. Τα Σαββατοκύριακα όμως τα δικαστήρια είναι κλειστά και συν τοις άλλοις η μετακίνηση των κρατούμενων γίνεται από τη Μύκονο προς τη Σύρο με το πλοίο της γραμμής. Εάν κάποιος «υπεύθυνος» νυχτερινού κλαμπ στο νησί των Ανέμων συλληφθεί για παράδειγμα Πέμπτη, παραμείνει στα κρατητήρια και οδηγηθεί ακολούθως στη Σύρο, μπορεί θα χαθούν συνολικά από 3 έως 5 ημέρες που το μαγαζί θα είναι κλειστό. Οπότε οι επιχειρηματίες προτείνουν τώρα, να ναυλώνουν οι ίδιοι ταχύπλοα που θα χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία για να μεταφέρει άμεσα τους «αυτοφωράκιες» στη Σύρο ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και να μην παραμένει το κλαμπ ή το beach bar κλειστό για αρκετές ημέρες.

Πάντως οι επιχειρηματίες αναφέρουν ότι οι έλεγχοι στη Μύκονο έχουν εντατικοποιηθεί πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα να προβαίνουν σε συλλήψεις για ηχορύπανση ακόμη και για ελάχιστες αποκλίσεις από τα όρια των προβλεπόμενων μετρήσεων. Μάλιστα αρκετά μαγαζιά έχουν προμηθευτεί δικά τους μηχανήματα που μετράνε τα ντεσιμπέλ ώστε να γνωρίζουν εάν και κατά πόσο βρίσκονται εντός η εκτός ορίων. Ο συγκεκριμένος έλεγχος σημειωτέων μπορεί να γίνει στις μέρες μας ακόμη και από το κινητό τηλέφωνο, εγκαθιστώντας τη σχετική εφαρμογή – κυκλοφορούν πολλές και αξιόπιστες ως προς το αποτέλεσμα που εμφανίζουν.

Νέα «λουκέτα»

Θυμίζουμε ότι καθημερινές είναι οι περιπτώσεις φοροδιαφυγής που καταγράφουν πλέον τα κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη Μύκονο, κατόπιν συντονισμένων ελέγχων. Μετά το «λουκέτο» που επιβλήθηκε σε γνωστό νυχτερινό club – restaurant του νησιού, η συντονισμένη έφοδος των ελεγκτών εντόπισε δύο ακόμη περιπτώσεις. Ειδικότερα, νυχτερινό κέντρο (strip club) που συγκέντρωνε πολύ κόσμο κάθε βράδυ, δεν είχε διαβιβάσει στο e-send 266 παραστατικά (τιμολόγια και αποδείξεις), καθαρής αξίας 15.000 ευρώ, ενώ ένα άλλο καφέ – εστιατόριο στη Χώρα δεν είχε διαβιβάσει 141 αποδείξεις, καθαρής αξίας 2.750 ευρώ. Σε αμφότερες τις επιχειρήσεις επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, καθώς και «λουκέτο» 48 ωρών. Παράλληλα η ΑΑΔΕ προβαίνει σε έλεγχο των βιβλίων που διατηρούν οι επιχειρήσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν κι άλλες παραβάσεις στην φετινή ή και σε παλαιότερες χρήσεις.